Logo DDGI

Col·lecció Pagès Fuertes

Col·lecció Pagès Fuertes

Dídac Pagès Fuertes (Girona, 1979).
Cuiner i col·leccionista de material històric i de fotografia.

La col·lecció Pagès Fuertes és una agrupació de fotografies resultat de l'activitat amateur de col·leccionista de fotografia antiga i històrica del Sr. Dídac Pagès Fuertes.

Es tracta d'una col·lecció de 126 fotografies datades entre 1855 i 1960, de procediments variats com ara albúmines, aristotips a la gelatina (POP) o al col·lodió, gelatines DOP, fototípies, en suport paper, cromia blanc i negre.

L'àmbit geogràfic de les fotografies es concreta a les comarques gironines, a altres ciutats catalanes i a Europa, amb temàtiques tan interessants com són ara retrats de l'alcalde de Girona Francesc Ciurana i de la seva família a finals del segle XIX - principis del XX, a la inauguració de l'estàtua commemorativa dels defensors de Girona durant els setges napoleònics a la plaça de la Independència el 1894, fotografies històriques de la Guerra Civil, de monuments de les comarques gironines, així com imatges de la resta del món, com ara fotografies de la ciutat de Manila després d'un terratrèmol, l'any 1863, o un retrat de soldats de la guerra de Crimea l'any 1855.


Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 16
Nivell de descripció
Fons
Títol
Col·lecció Pagès Fuertes
Data/es
Data inicial: 1850 / Data final: 1960
Volum i suport
98 fotografies amb positius en paper, en blanc i negre, de 4,5 × 6,5 cm a 30 × 46 cm i amb gelatines i albúmines, i 23 postals.
Àrea de context
Nom del productor/s
Dídac Pagès Fuertes
Història del/s productor/s
Dídac Pagès (Girona, 8 de desembre de 1979) és un cuiner resident a Llambilles. Va iniciar la seva tasca com a col·leccionista amb vuit anys, després de trobar una capsa amb documentació familiar de final del segle xviii al xxi, i va continuar a partir d'adquisicions en subhastes nacionals i internacionals i en fires. La documentació fotogràfica aplegada sobre Catalunya i les comarques gironines, formada per retrats de personatges d'interès públic, retrats familiars, actes socials i festius de municipis de les comarques gironines, esdeveniments històrics i vistes de paisatges i edificis importants, ha estat donada a INSPAI, Centre de la Imatge, per conservar-la i difondre-la.
Història arxivística
La col·lecció conservada a casa del Sr. Pagès va ingressar a INSPAI en dues fases: entre els anys 2000 i 2005 el Sr. Pagès va portar 13 fotografies, en les quals no es va fer cap tipus de tractament fins al 2009, quan va ingressar 113 imatges i es va iniciar el tractament de tot el conjunt. Les imatges del segon ingrés les va trobar dins una masia abandonada que possiblement era propietat de la família Ciurana, de Girona, de la qual trobem moltes imatges en la col·lecció. El tractament de les fotografies va començar al mes d'agost, i la primera intervenció va consistir a informar de l'ingrés al registre d'ingressos i a incloure la col·lecció al quadre de fons i col·leccions d'INSPAI. Es va donar un registre a cadascuna de les fotografies i, tot seguit, es van informatitzar totes les imatges a la base de dades del Centre a partir de l'ordenació que presentaven quan van ser ingressades. El març del 2010 es van fer els tractaments de neteja i restauració de tota la col·lecció i la posterior reubicació en material de conservació permanent. Tot el procés de restauració i neteja es va documentar amb fotografies i un informe, que resten a la carpeta del fons. La digitalització es va fer després de la restauració amb una càmera Canon Eos. Es van fer dues còpies sense retocar, en TIFF i en JPEG, i dues més amb retoc de nivells i perfils de color, sempre sense manipular la imatge. Totes les imatges originals es conserven al dipòsit 2 d'INSPAI i les digitals, als discs durs 3, 7 i 45 i, al núvol (2016).
Dades sobre l’ingrés
Es va formalitzar el dia 25 d'agost de 2010 segons un conveni de donació entre la Diputació de Girona i el Sr. Dídac Pagès Fuertes.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Aquest conjunt fotogràfic del Sr. Pagès aplega fotografies del 1850 al 1960. La temàtica és molt variada a causa de la tasca heterogènia del col·leccionista a l'hora d'aplegar conjunts documentals i fotogràfics. Hi podem trobar temàtiques com retrats de personatges públics gironins, com l'alcalde de Girona, entre els anys 1892 i 1910 (amb intervals), o Francesc Ciurana, retrats familiars del mateix alcalde, retrats de personatges públics de Catalunya i anònims, fotografies de monuments de Girona, i fotografies d'actes religiosos i polítics de les comarques gironines, com la inauguració de l'estàtua commemorativa als defensors de Girona de 1808-1809 a la plaça Sant Agustí de Girona, d'un gran interès per a la història de Girona. L'àmbit geogràfic s'estén sobretot a les comarques gironines, però hi trobem imatges de la resta del món, com fotografies de la ciutat de Manila després d'un terratrèmol, l'any 1863, o un retrat de soldats de la guerra de Crimea, l'any 1855.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
SGM, setembre del 2010. Revisada al setembre del 2013.
Fonts
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 consultes@inspai.catconsultes@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018