Logo DDGI

Fons de la Diputació de Girona

Fons de la Diputació de Girona

Aquest fons, que abraça des de finals del segle XIX fins a l'actualitat, consta del patrimoni fotogràfic generat per les activitats protocol·làries dels diferents departaments de la Diputació (com, per exemple, el de Presidència), pel Servei de Publicacions (Revista de Girona i Quaderns de la Revista de Girona) i per les diverses exposicions, memòries, etc. Són imatges, en definitiva, que recullen esdeveniments d'interès registrats a les comarques gironines en general i a la mateixa institució en particular.

Es tracta d'un fons obert, ja que, a part de les imatges generades per la mateixa institució, comprèn adquisicions i contractacions de serveis.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 2
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons de la Diputació de Girona
Data/es
1845-2011 (fons obert)
Volum i suport
+/- 100.000 fotografies (negatius de placa de vidre, negatius de plàstic, positius de paper, captura digital)
Àrea de context
Nom del productor/s
Diputació de Girona
Història del/s productor/s
La Diputació de Girona ha conegut al llarg de la seva història diverses èpoques marcades per la situació política general de cada moment. Les èpoques de la Diputació es podrien dividir en set etapes. La primera, l'etapa constituent, comprendria el període que abraça des de 1812 (amb les Corts de Cadis) fins a 1835, en què la Diputació va fixar la seva seu a l'antic convent del Carme (lloc que encara ocupa). La segona, etapa de desenvolupament (1835-1909), es va caracteritzar per la definició dels serveis i l'adopció de polítiques pròpies. La tercera va estar marcada pel compromís de la Diputació amb el primer catalanisme polític (1909-1924). La quarta coincideix amb la dictadura de Primo de Rivera (1924-1930). La cinquena és l'època de la República, en què la Diputació es va dissoldre i va passar a fer les funcions de Comissaria Delegada de la Generalitat, i, a partir de 1936, va estar marcada per la Guerra Civil (1931-1939). La sisena és l'època de la dictadura franquista, en la qual es va produir un nou desplegament d'activitat, sobretot en l'àmbit patrimonial i turístic (1939-1977). Finalment, la setena és l'època democràtica, que coincideix amb la recuperació de l'autogovern català, la redefinició del paper que han de desenvolupar les diputacions i la província en el context de l'autonomia, i el desplegament de les lleis d'ordenació del territori, arran de les quals van sorgir els consells comarcals. L'etapa corresponent a la República va ser un període de gran activitat literària i històrica de Carles Rahola, funcionari de la Diputació, que va publicar constantment i va obtenir un gran reconeixement pels seus treballs. Els fets del 6 d'octubre de 1934, però, van acabar amb l'empresonament del comissari delegat d'aleshores, Jesús Puig Pujades. El període posterior va estar marcat per la incertesa i la inestabilitat. I l'any 1936, en menys de nou mesos, sis persones van ocupar el càrrec de comissari delegat. En esclatar la Guerra Civil, la Comissaria es va apropiar de la central telefònica de Ràdio Girona i de les companyies elèctrica i d'aigua. El 4 febrer de 1939, les tropes del general Franco van entrar a la ciutat de Girona i el dia 7 ja hi havia una nova Diputació, sorgida del nou règim. Quant a l'última etapa, de recuperació democràtica, la col·laboració amb la Generalitat i, alhora, la potenciació del paper de la Diputació com a representant de les comarques gironines i els seus municipis són dues constants.
Història arxivística
A finals de 1993 es van iniciar els treballs tècnics de tractament, amb l'objectiu d'engegar les tasques de descripció d'un primer contingent de fotografies i analitzar-ne les condicions físiques. El tractament d'instal·lació i ordenació del fons es va fer entre els anys 1993 i 1996. Es van elaborar fitxes descriptives de les imatges i, al llarg de l'any 1995, es van organitzar físicament. L'any 1996 es van iniciar les tasques d'informatització i les descripcions del fons. Durant els anys 2010-2012 es va instal·lar la totalitat del fons en material de conservació permanent i es va reubicar als dipòsits de conservació del centre. Com que es tracta d'un fons obert, les tasques de tractament es van fent de forma constant.
Dades sobre l’ingrés
És un fons obert produït pels diversos departaments de la Diputació de Girona.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Les imatges que componen aquest fons són fruit de les activitats realitzades pels diferents departaments de la Diputació en l'exercici de les seves activitats i daten des de finals del segle XIX fins a l'actualitat.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
SPC, gener del 2016, actualitzada el juny de 2018.
Fonts
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018