Fons Pablo García Cortés, Pablito

Fons Pablo García Cortés, Pablito

Fotògraf de premsa gironí
Almeria, 10/05/1922 - Girona, 1/03/1999

Aquest fons, integrat per imatges que van del 1957 al 1984, va ser generat per l'activitat fotoperiodística de l'autor i conté material de gran interès per a la història i la crònica de les comarques gironines. A banda de documentar els anys del boom turístic de la Costa Brava, amb imatges de personalitats, artistes i famosos d'arreu del món, aplega així mateix un bon nombre de testimonis gràfics de l'activitat social, política i artística de les comarques gironines. Durant la seva llarga trajectòria, que s'inicià el 1957, Pablito va treballar per als diaris Los Sitios de Girona, L'Indépendant de Perpinyà, Tele-Exprés, Lean, Dicen i altres rotatius de Barcelona, com també per a les agències EFE i Europa Press, va ser testimoni privilegiat d'esdeveniments de tota mena i va realitzar reportatges que han fet la volta al món.

L'ingrés del fons Pablito es va acordar l'any 1993 entre el mateix fotògraf i la Diputació de Girona.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 3
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Pablo García Cortés, Pablito
Data/es
Dates de creació: 1940-1984 / Dates d'agregació: 1980-1984
Volum i suport
78.422 imatges i 50 objectes fotogràfics: 74.360 negatius blanc i negre, de 35 mm de plàstic d¿acetat de cel·lulosa, 297 negatius color, de 35 mm de plàstic d¿acetat de cel·lulosa i polièster, 475 fotografies positives, blanc i negre de 10x15 cm,1.028 fotografies positives, blanc i negre de 13x18 cm, 1.654 fotografies positives, blanc i negre de 18x24 cm, 570 fotografies positives, color de 10x15 cm, 31 fotografies positives, color de 13x18 cm, 7 fotografies positives, color de 18x24 cm, 50 càmeres i objectes fotogràfics
Àrea de context
Nom del productor/s
Pablo García Cortés
Història del/s productor/s
Pablo García Cortés va néixer a Almeria l¿any 1922 i va morir a Girona l¿any 1999. Durant la Guerra Civil va estudiar en una escola del País Basc francès i va fer una estada a Salt. L¿any 1939 es va exiliar amb la seva família a Algèria, a la regió d¿Orà. Més endavant es va traslladar a Pérregaux (entre Orà i Alger), on va començar la seva carrera professional com a corresponsal del diari L¿Écho d¿Oran. Aquí va viure els esdeveniments de la Segona Guerra Mundial, l¿any 1942, mentre regentava un bar. A finals de 1950 va haver de fugir d¿Algèria, va tornar a Espanya i va treballar com a fotògraf a Madrid i Barcelona, fins que es va instal·lar definitivament a Girona. Continuava treballant de fotògraf de premsa, però com que no disposava del carnet de periodista, moltes de les fotografies que feia havien de signar-les altres professionals perquè fossin publicades. Va treballar per a les publicacions esportives Lean i Dicen..., el diari Tele/eXpres, el setmanari Paris Match i les agències EFE i Europa Press. Juntament amb la seva esposa, Ramona Pera, també regentava un bar anomenat Ven y Ven, situat al carrer Doctor Pascual i Prats. L¿any 1966 va treballar per a l¿edició de la Costa Brava del diari de Perpinyà L¿Indépendant. L¿any 1976 va ser nomenat redactor del diari Los Sitios (actual Diari de Girona). El 1984 es va convertir en el fotògraf oficial del Govern Civil de Girona, fins a la data de la seva jubilació, el 1988. L¿any 1993 va ingressar el seu fons a l¿Arxiu d¿Imatges Emili Massanas i Burcet (avui INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona) i va rebre nombrosos homenatges. L¿any 1999 va morir a Girona.
Història arxivística
El fons es va generar a partir de l¿activitat fotoperiodística de l¿autor, centrada sobretot en les comarques gironines. El fons era al seu domicili. La majoria dels negatius estaven col·locats sobre els originals de paper amb tires de paper cristall, amb una numeració que els havia donat l¿autor relacionada amb la cronologia de realització de les fotografies. Una altra part del material (sobretot rotlles de negatius sense tallar i còpies en paper) era desat en capses grans de cartró, barrejat i sense ordre ni numeració; només en alguns casos tenien escrit amb retolador permanent l¿any i el tema a l¿extrem d¿alguna tira dels negatius. L¿any 1993 el fons va ingressar a l¿Arxiu d¿Imatges Emili Massanas. El primer tractament va ser la digitalització dels negatius originals i la transferència al format de Kodak Photo-CD de més de 20.000 negatius. Se¿n va fer un inventari en Word. Tot seguit es va descriure el fons per unitat documental composta en una base de dades pròpia de l¿arxiu; les descripcions es van basar en les que contenien els sobres de les imatges negatives originals, fetes pel mateix autor. Les tasques de descripció i revisió del fons s¿han perllongat fins al 2022, per la constant ampliació d'informació, i se seguiran executant per a una millor documentació de les imatges i la revisió del traspàs de les descripcions a la nova aplicació de gestió integral del centre. Del 2009 al 2013 es van migrar les imatges digitals del format Kodak Photo-CD als formats TIFF i JPEG per la possible obsolescència del format anterior. El 2017 es va digitalitzar material ingressat en increments posteriors. El 2014 es van netejar els objectes fotogràfics i també es va fer la valoració patrimonial del fons.
Dades sobre l’ingrés
L¿any 1993 es va formalitzar un contracte de dipòsit entre el mateix autor i la Diputació de Girona, aprovat pel Ple de la Diputació de Girona en data 21 de setembre de 1993. L¿any 2005, la vídua, Ramona Pera, va signar amb la Diputació un contracte de cessió en comodat del fons fotogràfic Pablo García Cortés (Pablito), aprovat en sessió del Ple de 20 de desembre de 2005. L¿any 2006, la vídua, rescindint el contracte anterior, va fer donació del fons i cessió de drets d¿explotació del fons fotogràfic Pablo García Cortés (Pablito), mitjançant contracte aprovat per la Junta de Govern de la Diputació de Girona en la sessió núm. 705, de 7 de novembre de 2006.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
El fons aplega la documentació fotogràfica generada pel productor i autor, Pablo García, durant la seva carrera professional com a reporter gràfic i fotoperiodista, sobretot centrada en la premsa de les comarques gironines. L¿abast cronològic del material gràfic s¿estén des del 1957 fins al 1984. L¿abast geogràfic es concentra sobretot en les comarques gironines. El contingut temàtic es pot desglossar en el treball que va dur a terme per a l¿edició de la Costa Brava del diari de Perpinyà L¿Indépendant, referent al boom turístic de la Costa Brava durant els anys seixanta, amb imatges de turistes, l¿oci a les discoteques, corrides de toros, personatges famosos, etc. De la seva etapa com a redactor i reporter gràfic d¿agències tan importants com l¿agència EFE, al fons hi ha imatges d¿actes polítics i socials, successos, actes culturals, actes esportius, personatges famosos com Salvador Dalí i altres artistes del món de la faràndula dels anys seixanta i setanta realitzant els seus espectacles. El 1976, després de la mort del dictador Francisco Franco, és nomenat redactor del diari Los Sitios de Girona que durant la transició es transformarà en Diari de Girona.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Retalls de diaris on va publicar les seves imatges i material de propaganda de discoteques, sales de ball i llocs on va fer reportatges.
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
SGM, desembre del 2009-2013. Revisada el març de 2022.
Fonts
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018