Col·lecció Salesians

Col·lecció Salesians

Congregació dels salesians de Girona

Les imatges mostren les instal·lacions i les activitats dels alumnes del complex educatiu que la congregació dels salesians tenia al barri de Pont Major de Girona. Es tracta de 25 postals digitalitzades, els originals de les quals es van tornar al productor. L¿abast cronològic s¿estén del 1899 al 1955, tot i que la majoria de les imatges corresponen al període que va del 1919 al 1936.

La congregació creada per Giovanni Bosco va instal·lar-se a Girona a partir de l¿any 1891, amb el sacerdot gallec Manuel Benito Hermida Pérez i el clergue Dionisio Vicentin al capdavant, els quals s¿establiren al número 128 del carrer de Pedret, al barri de Pont Major, amb la missió d¿ocupar-se de la formació i educació ¿material i espiritual¿ dels joves desatesos. A partir d¿aleshores nombrosos patricis van impulsar aquestes activitats. Entre d¿altres, reberen en herència la masia de la Manola, també al barri de Pont Major, on instal·laren la primera llar salesiana de Girona. L¿any 1893 hi inauguraren la granja escola de Sant Isidre, amb allotjaments per als joves i camps de cultiu, arbredes i horts per ensenyar-los feines agrícoles. Es va tractar de la primera granja escola que van tenir els salesians a tot l¿Estat, que combinava l¿ensenyament catòlic amb l¿agricultura, de manera que els fills de la pagesia gironina més desfavorida poguessin sortir-ne ben instruïts, molts dels quals es quedaven interns al centre. Més tard, l¿any 1901 s¿hi construí el santuari de Maria Auxiliadora; el curs 1924-1925 va entrar en funcionament un nou col·legi de primària al costat de la granja escola, i el 1928 s¿hi va sumar també una casa seminari de formació per a joves salesians.

Després del parèntesi de la Guerra Civil, els salesians van reprendre l¿activitat, tot i que l¿any 1953 l¿escola es convertí en seminari menor. El curs 1977-1978, el seminari va traslladar-se a Mataró, i el poc després bisbe Jaume Camprodon va encarregar als salesians la gestió de la parròquia de Santa Eugènia. Actualment l¿antiga escola dels salesians del barri de Pedret de Girona és l¿Institut Narcís Xifra Masmitjà.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 35
Nivell de descripció
Fons
Títol
Col·lecció Salesians
Data/es
Dates de creació i d¿agregació: 1899-1955
Volum i suport
25 postals digitalitzades. Suport magnètic, dimensions: 4.724 × 4.724 píxels; format de dades: TIFF sense comprimir; profunditat de color: 16 bits per canal; resolució de captura: 400 ppp.
Àrea de context
Nom del productor/s
Congregació salesiana de Girona
Història del/s productor/s
La congregació salesiana fou fundada l¿any 1859 per l¿eclesiàstic i pedagog Giovanni Bosco (Becchi, Piemont-Sardenya, 1815 - Torí, 1881), que l¿any 1872 creà també l¿orde femení de les filles de Maria Auxiliadora (1872). El 6 de maig del 1886 visità Girona per promoure la fundació d¿una congregació salesiana, que s¿havia d¿ocupar de la formació i educació ¿material i espiritual¿ dels joves desatesos. A partir de llavors, nombrosos patricis de la ciutat impulsaren accions per difondre aquestes activitats. La societat va rebre en herència una finca al barri de Pont Major: la Manola. L¿any 1891, Felip Rinaldi, aleshores director dels Tallers de Sarrià (Barcelona), va enviar a Girona el sacerdot gallec Manuel Benito Hermida Pérez i el clergue Dionisio Vicentin, que s¿instal·laren al número 128 del carrer de Pedret. Des d¿allà, van treballar per poder habilitar la vella masia de la Manola, situada al número 97 del mateix carrer, i convertir-la en la llar salesiana a la ciutat. L¿any 1893 hi inauguraren la granja escola de Sant Isidre, amb allotjaments per als joves i camps de cultiu, arbredes i horts per ensenyar-los feines agrícoles. Es va tractar de la primera granja escola que van tenir els salesians a tot l¿Estat, i que combinava l¿ensenyament catòlic amb l¿agricultura, de manera que els fills de la pagesia gironina més desfavorida poguessin sortir-ne ben instruïts. El pare Santiago Ghione va ser l¿encarregat de consolidar-la, i va rebre un nombre cada cop més gran d¿alumnes, molts dels quals estaven interns al centre. Quan aquest espai va quedar petit, va sorgir la idea de construir, al costat de l¿antiga finca, el santuari de Maria Auxiliadora, que després de nombroses dificultats es va convertir en realitat l¿any 1901. Els successors de Ghione van continuar expandint la tasca dels salesians a Girona. El curs 1924-1925 va entrar en funcionament un nou col·legi de primària al costat de la granja escola, i l¿any 1928 s¿hi va sumar també una casa seminari de formació per a joves salesians. Per tot plegat, van haver d¿aixecar un nou edifici. En la dècada de 1930, abandonaren l¿ensenyament agrícola per centrar-se en l¿acadèmic i religiós. Després del parèntesi que va suposar la Guerra Civil, els salesians van reprendre l¿activitat, tot i que l¿any 1953 l¿escola es convertí en seminari menor. L¿any 1972, el descens d¿alumnes va permetre llogar una part de la finca al Ministeri, que també el va dedicar a l¿ensenyament. El curs 1977-1978 el seminari va traslladar-se a Mataró, i el poc després bisbe Jaume Camprodon va encarregar als salesians la gestió de la parròquia de Santa Eugènia. Actualment, l¿antiga escola dels salesians del barri de Pedret de Girona és l¿Institut Narcís Xifra Masmitjà.
Història arxivística
Abans del lliurament de la col·lecció a INSPAI per digitalitzar-la, la col·lecció de postals era a l¿Arxiu Provincial Salesià de Barcelona, situat a la Casa Provincial Salesiana del barri de Sarrià de Barcelona, al final del passeig Joan Bosco amb la plaça Artós, d¿on probablement els salesians arribaren des de Girona en algun moment de la segona meitat del segle xx.
Dades sobre l’ingrés
L¿1 d¿agost de 2008, José Ramon Alberdi Alberdi, historiador de l¿Arxiu Provincial Salesià de Barcelona, lliurà a INSPAI 25 postals sobre la història de la congregació salesiana de Girona, amb la finalitat de digitalitzar-les i retornar-les als salesians. El 30 de setembre d¿aquell mateix any, INSPAI va retornar els originals a José Ramon Alberdi.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Les imatges mostren les instal·lacions i activitats dels alumnes del complex educatiu que els salesians tenien al barri de Pont Major de Girona. L¿abast cronològic s¿inicia amb una imatge del 1899, corresponent a la col·locació de la primera pedra de l¿església dedicada a Maria Auxiliadora, i arriba fins al 1955, tot i que la majoria de les imatges corresponen al període que va del 1919 al 1936. Pel que fa al contingut, el fons fotogràfic es pot dividir entre un primer conjunt d¿imatges que ens mostren les diferents instal·lacions del centre, com l¿edifici de la granja (amb el corral, el pati i el galliner), l¿església de Maria Auxiliadora i els camps de què disposava el centre. El segon grup d¿imatges corresponen a les tasques que els alumnes feien dins i fora de les instal·lacions del centre, com els treballs agrícoles de condicionament dels camps i treball amb els animals i alguna altra activitat, com la banda de música del centre.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
La Casa Provincial Salesiana de Barcelona, al barri de Sarrià, conserva part de l¿arxiu d¿aquesta institució religiosa i educativa a Catalunya.
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Jordi Algué, octubre del 2022.
Fonts
Documentació administrativa relacionada amb l¿ingrés i el tractament tècnic del fons.
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018