Fons Lobo Serra Batlle

Fons Lobo Serra Batlle

El fons comprèn unes 5.000 fotografies de la família Lobo Serra Batlle, d'entre el 1850 i el 1994, on destaquen fotografies d'actes familiars i socials, imatges de personatges com Anicet de Pagès, reconegut poeta figuerenc de la Renaixença, i especialment relacionades amb la vida militar i personal del destacat coronel Moisès Serra Bartolomé, durant la seva vida a Melilla, la guerra del Rif i el desastre d'Annual així com també Des de finals del segle XIX i principis del XX, trobem fotografies de la família de la dona de Màrius Serra Batlle l'oncle del donant, anomenada Gustà-Prat, i també del mateix Màrius, que farà des de l'inici de la Guerra Civil en endavant.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 45
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Lobo Serra Batlle
Data/es
Dates de creació: ca. 1850-1994 / Data d'agregació: 2000
Volum i suport
Unes 5.000 fotografies, de les quals 4.389 són negatius de plàstic de 35 mm en blanc i negre; 31 negatius en placa de vidre de 10 × 15 cm, en blanc i negre, i 4 negatius en placa de vidre de 6 × 8,5 cm, en blanc i negre. També inclou imatges en color i un ferrotip, plàstic nitrat de cel·lulosa, plàstic acetat de cel·lulosa i paper d'albúmina.
Àrea de context
Nom del productor/s
Família Lobo Serra Batlle
Història del/s productor/s
Es tracta d'un fons privat que recull la història de la família del cedent, Manuel Lobo Serra. 1/ Joaquim Batlle Caritg i Consol de Pagès de Puig (besavis de Manuel Lobo). El germà de Consol, Anicet de Pagès, va ser un reconegut poeta figuerenc de la generació literària de la Renaixença catalana. 2/ Màrius Serra Batlle (oncle de Manuel Lobo i net dels anteriors). 3/ Família de la dona de Màrius Serra Batlle, anomenada Gustà-Prat. 4/ Moisès Serra Bartolomé (avi de Manuel Lobo): fou coronel d'infanteria del regiment d'Àsia, número 55, que tenia la seu a l'antic convent de Sant Domènec de Girona. Participà en la Guerra del Rif (1911-1927) i visqué diversos anys a Melilla. Va ingressar a un regiment de muntanya, destinat, entre d'altres, a la Seu d'Urgell. Morí durant els combats a la Caserna de la Montaña de Madrid, del qual era el màxim rang militar, durant la seva defensa a l'inici de la Guerra Civil. 5/ Sara Batlle de Pagès (àvia de Manuel Lobo i esposa del coronel Moisès Serra). Va rebre moltes postals escrites, amb vistes de les comarques gironines i altres llocs, dibuixos o caricatures, i ella mateixa apareix en moltes de les fotografies. 6/ Joan Serra (besavi de Manuel Lobo i pare de Moisès Serra Bartolomé): lluità a les guerres carlines.
Història arxivística
Manuel Lobo Serra va conservar el fons familiar al seu domicili de Celrà, al carrer Indústria, número 7, 2n pis i va organitzar el fons per branques familiars i, darrere de moltes fotografies o al costat, proporcionava informació per a aquesta organització. Una vegada ingressat a INSPAI, Centre de la Imatge, es va netejar les fotografies, es van instal·lar en material de conservació permanent i es van traslladar als dipòsits del Centre. Quant a la resta, afectades per brutícia, cola o fongs, es van restaurar en una primera fase el 2018 i una segona fase el 2022. El fons es va digitalitzar entre el 2016 i el 2018, i s¿ha realitzat una descripció parcial del fons entre el 2021 i el 2023.
Dades sobre l’ingrés
El 18 de gener del 2016 es va formalitzar el contracte de cessió en comodat i cessió de drets d'explotació entre el propietari del fons i la Diputació de Girona.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
La major part d'imatges corresponen a actes socials i familiars, i retrats familiars. Una altra part està integrada per fotografies de vida militar des de mitjans del segle XIX i relacionades amb la batalla d'Annual de la Guerra del Rif (1911-1927) i la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Les més transcendents reflecteixen els efectes del desastre d'Annual (1921), entre els quals hi ha la recuperació dels cadàvers dels soldats espanyols després de la massacre de Monte Arruit (24 d'octubre). Així mateix, hi ha moltes postals, amb vistes de les comarques gironines i altres llocs, dibuixos o caricatures. Quant als documents en paper relacionats, alguns són de vida militar, però del període de la Guerra Civil: historial militar, carnets, salconduits, cartes als familiars... i testaments d'entre el 1889 i el 1906, i diplomes i condecoracions de les guerres carlines.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
La documentació textual, composta per uns 800 ítems en suport paper, completa el fons per la seva descripció i major comprensió de tot el conjunt.
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Sònia Granel, maig del 2018. Revisió i actualització: Roger Mirabent i Jordi Algué, setembre del 2022. Revisada Sílvia Padrós, octubre de 2023.
Fonts
Inscripcions manuscrites als reversos de les fotografies o al costat en el mateix àlbum, de tipus descriptiu o cronològic.
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018