Fons Iglesias-Xifra (en tractament)

Fons Iglesias-Xifra (en tractament)

Les imatges que componen aquest fons, datat entre mitjan segle XIX i l'any 1970, van ser generades per l'activitat de la família Iglesias-Xifra. Realitzades per Ramon Xifra i Riera, conegut jurista gironí, inclouen retrats de família, fotografies de sortides a les platges de la costa palafrugellenca, vistes interiors i exteriors del mas Pòlit de Vilamaniscle i un reportatge sobre un viatge als Alps francesos, així com imatges del domicili gironí i el despatx d'advocat del mateix autor.

El fons, inicialment dipositat al domicili familiar, ha passat de la custòdia privada a l'INSPAI.

El 2006, als 323 negatius en plaques de vidre de diferents formats i en fotogrames de pel·lícula de mig format cedits l'any 1994 s'hi van afegir unes 912 imatges més, en positius en paper i en negatius de plàstic, que es troben actualment en procés de descripció i digitalització.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 5
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Iglesias-Xifra (en tractament)
Data/es
Mitjan segle xix - 1970
Volum i suport
1.235 fotografies, de les quals: 878 positius en paper (de diversos formats); 45 negatius en placa de vidre, de 6,5 × 9 cm i en blanc i negre; 122 negatius en placa de vidre, de 9 × 12 cm i en blanc i negre, i 7 negatius en placa de vidre, de 10 × 15 cm i en blanc i negre.
Àrea de context
Nom del productor/s
Ramon Xifra i Riera
Història del/s productor/s
Ramon Xifra i Riera (12 de maig de 1899 - 17 de juliol de 1971) fou advocat amb despatx a Figueres, al carrer Cervantes, número 16, i Girona, al carrer Cort Reial, número 18; oficial major de la Diputació de Girona, i fundador i director del setmanari satíric Clar i Net. Casat amb Joaquima Heras, filla d'Ursicina Daniel, que vivia al mas Pòlit de Vilamaniscle, va ser l'advocat de Carles Rahola durant el seu judici. Va viure a Ginebra durant una època, va formar part de la Lliga Catalanista i, a causa d'això, va tenir problemes amb el règim. També va portar a terme l'expropiació dels terrenys de l'Aeroport de Girona.
Història arxivística
Sembla que el 1994 va ingressar 44 plaques de vidre i 50 negatius de plàstic de format mitjà (vegeu la Guia de fons en imatge i el Butlletí de l'AIEMB) provinents de la família. Durant l'any 1996, durant un tractament de neteja superficial, sembla que es va distingir un conjunt de plaques de vidre com a procedents de la família Iglesias-Xifra i que es fa constar que és generat pel jurista Narcís Xifra en comptes de Ramon Xifra. El 2008, durant els treballs de descripció previs a la restauració de les plaques de vidre, es van localitzar els sobres de les plaques de vidre, en els quals hi havia escrit, a dalt a la dreta, «Iglesias-Xifra». En total, es van comptabilitzar 174 plaques de vidre de diversos formats. Suposem que són les plaques de vidres a què es feia referència, però en desconeixem la via d'ingrés. S'havien separat en capses per formats. El 2006 el Sr. Jordi Iglesias Heras les va lliurar al fons fotogràfic familiar per fer-ne la descripció i la digitalització i es va acordar que després de la descripció i la digitalització se li retornaria aquesta part: Unitat d'instal·lació 9 (pàgines d'àlbum amb 40 imatges) Unitat d'instal·lació 10 Unitat d'instal·lació 11 Unitat d'instal·lació 12 Unitat d'instal·lació 13 Unitat d'instal·lació 14 (retornada a Jordi Iglesias abans de l'1 octubre de 2006) Les primeres vuit unitats d'instal·lació corresponen a la relació que es va fer del juny al setembre del 2006 relacionant les reproduccions de les plaques originals en supercontactes amb les vuit carpetes o volums en què aquestes reproduccions estaven repartides.
Dades sobre l’ingrés
1994 i 2006.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Les imatges reflecteixen bàsicament les vacances de la família Iglesias-Xifra i foren fetes per Ramon Xifra Riera, un conegut jurista gironí. Hi trobem retrats de família, fotografies de sortides a les platges de la costa palafrugellenca, vistes interiors i exteriors del mas Pòlit, de Vilamaniscle, i un reportatge d'un viatge als Alps francesos. També hi ha imatges del domicili gironí i del despatx d'advocat de l'autor de les fotografies.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
SPC, octubre del 2016.
Fonts
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018