Logo DDGI

Icona agenda Actualitat

Imatge notícia - Un article de Carmen Perrotta investiga la relació entre les fotografies de Valentí Fargnoli custodiades a l'Arxiu Mas de la Fundació Institut Amatller d'Art Hispànic i a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona
Divendres 29 d'Abril

Un article de Carmen Perrotta investiga la relació entre les fotografies de Valentí Fargnoli custodiades a l'Arxiu Mas de la Fundació Institut Amatller d'Art Hispànic i a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

Valentí Fargnoli Iannetta va ser un dels fotògrafs més importants de la primera meitat del segle XX. Fotògraf ambulant, va recórrer durant dècades pobles i paisatges de les comarques gironines i va crear un extens fons fotogràfic, una part del qual va ingressar a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, l'any 2011.

Es tracta d'un fons fotogràfic datat entre 1902 i 1944 i format per 834 imatges negatives de vidre. Les fotografies descriuen l'arquitectura, els paisatges, les famílies i la vida quotidiana de la gent, i han fet de la seva obra la imatge per excel·lència de les comarques gironines i la Costa Brava abans del desenvolupament turístic.

L'any 2019 es va complir el 75è aniversari de la mort de Fargnoli. Per commemorar aquesta efemèride, la Diputació, per mitjà d'INSPAI, Centre de la Imatge, va dur a terme el projecte «Any Fargnoli», amb la realització de diferents actes per impulsar la figura del fotògraf. Va organitzar una exposició itinerant: «Valentí Fargnoli. El paisatge revelat»; també va publicar un quadern de fotografia anomenat Valentí Fargnoli: Una memòria persistent, i va fer una edició especial dels punts de llibre d'INSPAI dedicada al fotògraf. Així mateix, es van dur a terme altres activitats a l'entorn de la figura de Fargnoli, com ara la conferència «Fotografia i patrimoni: Valentí Fargnoli i la catalogació i recuperació dels béns arquitectònics i artístics a Catalunya durant el noucentisme», a càrrec de Montserrat Baldomà, conservadora de fotografia, historiadora i fotògrafa, i Carmen Perrotta, historiadora de l'art, doctora per la Universitat de Barcelona i tècnica documentalista de l'Institut Amatller d'Art Hispànic (departament de fotografia).

A partir d'aquesta conferència va sorgir la possibilitat de col·laborar amb Carmen Perrotta, que ha realitzat un estudi i l'anàlisi comparativa entre les fotografies de Valentí Fargnoli conservades a l'Institut Amatller d'Art Hispànic, dins el fons d'Adolf Mas, i les fotografies del Fons Valentí Fargnoli custodiades a INSPAI, Centre de la Imatge.

Perrotta ha localitzat les fotografies coincidents, que, comparades les unes amb les altres, aporten informació molt interessant, com ara una datació més precisa o hipòtesis sobre la creació de reportatges o la forma d'execució de les imatges per part del fotògraf. 

Aquest estudi s'ha plasmat en l'article següent, que també inclou una taula comparativa visual entre les imatges conservades als dos centres que ajuda a corroborar les qüestions i hipòtesis que Carmen Perrotta reuneix en el text.


Aquí podeu descarregar el document Valentí Fargnoli, delegat de l'Arxiu Mas

Blog
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018