Logo DDGI

Icona agenda Actualitat

Festival de fotografia Visa Off de Perpinyà. Exposició «Kaolack», de Joel López Festival de fotografia Visa Off de Perpinyà. Exposició «Polvorins», de Carles Palacio Premi Joves Fotògrafs de Catalunya. «La resposta», d¿Oriol Roura Oriol Roura, guanyador del divuitè Premi Joves Fotògrafs de Catalunya.
Dissabte 27 d'Agost

INSPAI participa al Festival Off, en el marc del Festival Internacional de Fotoperiodisme «Visa pour l'image» de Perpinyà

La Diputació de Girona, a través d'INSPAI, Centre de la Imatge, fa dinou anys que participa en el Festival Off, on ha mostrat, a La Médiathèque de Perpinyà, algun dels projectes en els quals INSPAI ha treballat: projectes centrats en la promoció de la fotografia actual i contemporània, com ara «Srebrenica, el silenci de la memòria», dels fotògrafs Miquel i Isaac Ruiz; «Les veus de les dones: el Salvador», de Tonyi Mateos; «Retrats de la memòria», d'Elisabet Serra; «Kaolack», de Joel López, el projecte guanyador de la II Biennal Internacional de Fotografia; «Àlbum de famílies», de Mattia Insolera i Catalina Gayà; «Abandoned places», d'Alícia Rius; «Fotografia de premsa», de Dani Duch; «La fi dels dies», de Yurian Quintanas; «Una altra manera de captar el món: 1979-2013», de Miquel Ruiz; «Polvorins», de Carles Palacio; «Mentawai: progrés o retrocés», de Marina Calahorra; «Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939). Rafael Vilarrubias», del fotògraf Rafael Vilarrubias; «Nparanpare», de Daniel Casanovas; «Anacronismes: 1978-2009», de Pep Iglésias, i «La frontera Sud, a l'ombra del Nord», de Martí Albesa. 

El   Festival Off, nascut ara fa vint-i-vuit anys, s'organitza en les mateixes dates que el seu germà gran, el festival «Visa pour l'image», i és una iniciativa de la Cambra de Comerç i Indústria dels Pirineus Orientals, que aposta per compartir l'obra de tots els aficionats a la fotografia. És una mostra paral·lela, també d'alta qualitat, però amb menys presència de fotografia de guerra i organitzada en bona part al voltant de fotògrafs joves i amateurs.
Aquest any el festival té l'honor de donar la benvinguda a un reconegut padrí honorífic: Nikos Aliagas, fotògraf, periodista i animador. D'altra banda, comptarà amb la presència de convidats d'honor, com Christian Têtedoie, president de l'Associació de Mestres Cuiners de França, meilleur ouvrier de França i xef amb estrella, i Francesc Guillamet, fotògraf gastronòmic, reconegut com un dels millors del món. 


Presentació de l'exposició «La resposta», d'Oriol Roura, divuitè Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, a La Médiathèque de Perpinyà 


L'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona, a través d'INSPAI, Centre de la Imatge, i La Médiathèque de Perpinyà participen per dinovè any en el Festival Off, enguany amb l'exposició «La resposta», del fotògraf Oriol Roura (Girona, 1999), guanyador de la divuitena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya.

Divuitena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya

La convocatòria del Premi Joves Fotògraf(e)s s'emmarca dins l'àmbit de promoció i creació d'INSPAI, amb l'objectiu de promoure els treballs dels fotògraf(e)s joves, de crear un espai de trobada de la seva obra, de fomentar la creació fotogràfica i d'acostar la fotografia, des de totes les vessants, al gran públic, perquè gaudeixi de les tendències de la producció fotogràfica actual, entre d'altres. 
El projecte seleccionat en la convocatòria de l'any 2020 va ser «La resposta», del fotògraf Oriol Roura, (Girona, 1999).

«La resposta», d'Oriol Roura

La mostra vol ser el discurs visual dels esdeveniments ocorreguts arran de l'aplicació de la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics. El projecte recull les primeres accions de talls a l'AP-7, la crema de fotos del rei Felip VI a la Diagonal de Barcelona, les manifestacions independentistes i unionistes i les accions a Girona i a Via Laietana. «La càmera es mou i explica els fets, buscant l'equilibri fotogràfic i el missatge social», explica Oriol Roura.

Segons l'autor, les fotografies reflecteixen la seva visió dels fets des de darrere la càmera, de manera que, «sense pretensions èpiques, les imatges ens endinsen en un viatge en què tots i totes som protagonistes».

La proposta expositiva seleccionada es va presentar a la Casa de Cultura de Girona del 7 al 30 d'octubre del 2020, i des de llavors ha voltat per diferents municipis de la demarcació, ja que forma part del programa d'Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona. 

El fotògraf Oriol Roura, autor de «La resposta» 

Oriol Roura i Foixà (Girona, 1999). Fotògraf autònom, des de l'any 2017 Oriol Roura segueix els esdeveniments ocorreguts a Catalunya en relació amb el procés d'independència, centrant-se sobretot en els fets que tenen lloc al carrer: les mobilitzacions socials, les manifestacions a favor i en contra, i els actes institucionals, entre d'altres.

Graduat en fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics, va seguir la seva formació en aquest mateix centre fent un curs d'especialització en fotoperiodisme. Com a fotoperiodista ha treballat per a l'agència WangConnection cobrint el Míting Internacional d'Atletisme de Catalunya, a Sabadell, i el Mundial d'Atletisme de Londres, ambdós l'any 2017, així com el Campionat d'Espanya Absolut d'Atletisme, a l'Estadi Joan Serrahima de Barcelona, l'any 2018. Per a l'agència Sport Media va cobrir el Mundial d'Atletisme de Màlaga aquell mateix any. Va treballar també per a Aventura Nàutica documentant esports nàutics a Roses, l'any 2018.

Compagina aquestes feines de l'àmbit de la premsa amb la fotografia d'estudi i de casaments, entre d'altres, a Lluna de Paper Fotografia.

_______________________________________________________________


Foto 1: Exposició «Kaolack», de Joel López, guanyador de la desena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. La Mediathèque de Perpinyà, agost de 2009. (Autor: INSPAI)

Foto 2: Exposició «Polvorins», de Carles Palacio, guanyador de la tretzena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. La Mediathèque de Perpinyà, agost de 2015. (Autor: INSPAI)

Foto 3: «La resposta», d'Oriol Roura, guanyador de la divuitena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. Via Laietana (Barcelona), octubre de 2019.

Foto 4: Oriol Roura, guanyador del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. (Autor: Joan Mateu Parra)


Blog
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 consultes@inspai.catconsultes@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018