Icona agenda Actualitat

Autoria desconeguda. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Independant. Autoria desconeguda. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Independant. J. Roig. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Independant. Autoria desconeguda. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Independant.
Divendres 21 d'Octubre

INSPAI signa un conveni amb el diari L'independant

INSPAI ingressa prop de 25.000 fotografies de la Costa Brava dels anys seixanta i setanta fruit d'un conveni amb el diari L'Indépendant. 


INSPAI, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, acaba d'ingressar gairebé 25.000 fotografies més al seu fons, fruit d'un acord amb el diari nord-català L'Indépendant. Les imatges va ser fetes entre el 1969 i el 1977 a la Costa Brava i tenen un gran interès històric perquè reflecteixen l'impacte de l'arribada massiva de turistes. Són la crònica del dia i la nit als municipis del litoral de les comarques gironines durant l'època daurada de les discoteques, la Gauche divine i El Destape, i també d'espectacles folklòrics i d'anècdotes de personatges de la premsa rosa. Així, per exemple, inclou retrats d'Antonio Gades, La Chunga, Johnny Halliday, Charles Aznavour, Joan Manuel Serrat, Peret, Julio Iglesias, Camilo Sesto o El Cordobés

El passat mes de setembre es va dur a terme la signatura d'un conveni que es va oficialitzar a la seu de L'Indépendant a Perpinyà, entre Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, i el director del diari, Alain Baute.

Durant l'estiu dels anys 1969-1977, L'Indépendant va publicar un suplement titulat Costa Brava. Es venia amb els exemplars del diari que distribuïa a la demarcació de Girona i s'adreçava sobretot als turistes francesos. Gràficament, aquesta publicació es va nodrir del treball de grans fotògrafs del moment, com ara Pablito (Pablo García Cortés), del qual INSPAI justament conserva el fons i aquest any en commemora el centenari del naixement amb una exposició que fa estada en diferents equipaments culturals de les comarques gironines. 

En total, per a aquest suplement de L'Indépendant es van arribar a fer 24.939 fotografies, que són les que ara el Centre de la Imatge de la Diputació ha ingressat i  que INSPAI digitalitzarà, conservarà i difondrà.

En concret, els tractaments que se seguiran són de tres tipus: arxivístic (descripció, classificació, codificació, avaluació, tria...); digital (digitalització de còpies màster per a la conservació i còpies per a la consulta), i de conservació de les imatges digitals. 
INSPAI conservarà una còpia de les imatges digitals per a ús propi i per a consultes de tercers sense ànim de lucre, i la Diputació podrà utilitzar-les per a la divulgació cultural, la recerca, la docència i l'estudi.

El diari L'independant

L'Indépendant és un diari regional francès, la seu del qual es troba a Perpinyà. Es difon principalment als departaments dels Pirineus Orientals, Aude i zones del Rosselló històric.

El diari neix l' 1 de gener de 1846 sota el nom L'Indépendant des Pyrénées-Orientales, com a portaveu del Partit Republicà, el qual dona suport als polítics locals, amb tendència republicana oposada a Luis Felipe I de França. Uns anys més tard, el diari és clausurat per les noves activitats i va deixar d'editar-se entre 1853 i 1869.
El 1869 torna a aparèixer i, després d'haver passat diverses tendències polítiques, el 1914 queda lligat a la família Brousse, originària de la Cerdanya.
El 1933 el diari s'estén al departament de l'Aude amb una tirada de 40.000 exemplars. Durant la Segona Guerra Mundial la publicació es manté, però amb algunes vicissituds causades per l'ocupació dels alemanys en territori francès. El 1944 el diari és suspès acusat de col·laborar amb els alemanys, i no serà fins al 1947 que es retornà a la família Brousse.

Després de la Segona Guerra Mundial va ser prohibit sota l'acusació d'haver-se mostrat favorable a França de Vichy. Reapareix el 18 d'abril de 1950 amb el nom de L'Indépendant du matin, posteriorment com a L'Indépendant català i finalment amb el nom actual.

El 1966 hi trobem les primeres pàgines dedicades a la Costa Brava, i es mantindrà fins a l'estiu del 1977. El 1986 el diari celebra el 140è aniversari, i les dues famílies propietàries el venen al Grup Midi Libre, de Montpeller. El 1996 assoleix una tirada de 85.000 exemplars i a l'estiu arriba als 115.000, amb la celebració del 150è aniversari. El 1997 s'inaugura la nova seu del diari a Ribesalttes, amb una nova tecnologia i un nou format.

Va formar part del grup de premsa La Vie-Le Monde, editor de Le Monde, de l'any 2000 fins a finals de 2007; des de gener de 2008, està vinculat al grup multimèdia Les Journaux du Mid essent un dels seus títols de premsa juntament amb el Centre Presse d'Aveyron i el Midi lliure de Llenguadoc-Rosselló i Aveyron. 

Fotografies:

Foto 1: Un nen i una nena fullejant exemplars del diari L'Indépendant en una llibreria, estiu de 1974.  Diputació de Girona. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Indépendant  (Autoria Desconeguda)

Foto 2: Activitats infantils a l'entorn del diari L'Indépendant, estiu de 1974. Diputació de Girona. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Indépendant  (Autoria Desconeguda)

Foto 3: Actuació del cantant Julio Iglesias a la discoteca Palladium de Platja d'Aro, juliol de 1977. Diputació de Girona. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Indépendant (J. Roig). 

Foto 4: Cala amb banyistes de la Costa Brava, 1977. Diputació de Girona. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Indépendant  (Autoria Desconeguda)

Blog
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018