Història del/s productor/s
Neix el 13 de març de 1954 a Purullena de Guadix, Granada, fill de Miguel Ruiz Romero, jornaler, i d'Encarnación Avilés Mendoza, tots dos de Purullena de Guadix, amb un any s'instal·la, juntament amb la seva família, a Riumors. L'any 1958 es traslladen a Fortià.
S'inicia en la fotografia de forma autodidacta i el 1979 inicia el seu treball com a fotoperiodista professional, quan entra a treballar al grup de fotografia del diari El Punt de Girona, coincideix amb l'aparició d'aquest rotatiu, fent de corresponsal de Fortià, fins al 1982, any en què passa a la delegació de Figueres. Continua treballant a El Punt fins al 1990. A partir d'aquesta data i fins a l'actualitat, treballarà per a diferents mitjans de comunicació, com ara El Observador, El Mundo, La Vanguardia... documentant gràficament successos de la província de Girona, però sobretot de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà.
Del 1983 al 1987 col·labora com a corresponsal gràfic al Periódico de Catalunya.
Del 1986 al 1988 col·labora com a corresponsal gràfic al diari El País.
Des del mes de setembre de 1986 col·labora amb l'Agència EFE com a corresponsal de les comarques de Girona.
A partir de l'any 1987 realitza col·laboracions esporàdiques a l'Avui, Lecturas, Interviú, Cambio 16, Bunte, Actual i Covert i és redactor gràfic de l'Empordà Federal, a més de ser-ne membre del Consell de Redacció i cap de Fotografia.
A partir de l'any 1989 i fins al 1994 forma part de la xarxa de corresponsals gràfics d'El Observador.
El 1994 entra a formar part de la xarxa de corresponsals gràfics del diari El Mundo de Catalunya.
De l'any 1995 al 1999 entra com a col·laborador gràfic al rotatiu La Vanguardia a l'edició de Girona.
L'any 1999 retorna al diari El Punt fins al 2010.
Simultàniament a la tasca com a fotògraf de premsa d'àmbit local i català, elabora diversos reportatges fotogràfics i desenvolupa diferents projectes internacionals a Cuba, Nicaragua, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Israel i Palestina, Sri Lanka i Libèria.
L'any 2010 té un ictus. Entre el 2010 i el 2012 treballa en el projecte fotogràfic «Cadàvers urbans».
Història arxivística
Abans del seu ingrés a INSPAI, Centre de la Imatge, les imatges estaven dipositades al domicili de Miquel Ruiz o en els arxius dels corresponents mitjans de comunicació per als quals treballava. El material realitzat per al diari La Vanguardia va ser custodiat per aquest mitjà fins que va finalitzar el seu contracte, i després es van retornar els negatius originals a l'autor.
Quan ingressa el fons a INSPAI, s'instal·la en capses d'arxiu i es fa una descripció general del contingut.
El 2008 finalitza la digitalització.
De l'any 2008 al 2009 es fa l'organització, la classificació i la descripció del fons del reportatge (UDC).
Dades sobre l’ingrés
El 6 de març de 2007 se signa el contracte de cessió en comodat i el mateix fotògraf realitza la donació del fons fotogràfic Ruiz a la Diputació de Girona. Finalment, la Junta de Govern de la Diputació de Girona en sessió de 21 de desembre de 2010 acorda acceptar la donació.