Àrea de context
Història del/s productor/s
Dani Duch i Dausà (Cassà de la Selva, 1962)
Fotògraf de premsa
El 1979, Dani Duch va començar a treballar com a fotògraf editor al diari gironí al Punt Diari. D'aleshores ençà, la seva carrera de fotògraf l'ha portat a diversos rotatius. Així, l'any 1984 es va convertir en editor i cap de Fotografia del Diari de Girona, càrrec que va compaginar amb la seva tasca com a corresponsal de l'agència EFE i fotògraf de guerra a diversos països en conflicte de l'Amèrica Central i l'Amèrica del Sud. Posteriorment, durant una llarga temporada, va ser corresponsal del Diario 16, a Barcelona primer i després a Madrid.
Des del 1990 viu i treballa a Madrid com a corresponsal del diari La Vanguardia i viatja per tot el món (Hercegovina, Bòsnia, Amèrica, indrets de l'ex-República Soviètica, Algèria, Armènia, Azerbaidjan i la regió en conflicte de Nagorno-Karabakh, l'Àfrica Occidental i el Front Polisario, etc.).
Història arxivística
Fins al març de 2011, s'han fet dos lliuraments d'imatges: el primer, amb motiu de la signatura del contracte, el 13 d'agost de 2004, i el segon, el 27 d'octubre de 2009. El primer lliurament va ser de 26 fotografies en suport paper (11 de 30x40, 13 de 13x18, 2 de 18x24) i 29.912 negatius de plàstic 35 mm, b/n, corresponent a imatges procedents del diari el Punt Diari. Estava format per deu àlbums (numerats de l'1 al 4, del 6 al 8 i del 10 al 12) i 48 sobres amb negatius fotogràfics i 31 positius en una carpeta, aquests últims en mal estat de conservació. Una tercera part dels reportatges del fons estaven descrits de manera general, amb una relació de dates i una breu descripció feta pel mateix autor en el moment d'arxivar els negatius.
A partir de l'octubre del 2005 es va iniciar la reubicació dels negatius en àlbums nous amb material de conservació permanent i la descripció dels reportatges de tot el fons. Paral·lelament, al maig del 2006 es va iniciar la digitalització de les imatges en format TIFF sense comprimir ¿espai ocupat en disc per imatge: 18 Mb; dimensions: 3.072 x 2.048 px.; mida en cm a 300 ppp: 21x30 cm; RGB 24 bits; en suport magnètic (disc dur). Alguns dels fotogrames estaven enganxats al paper cristall (glassine paper) dels àlbums, especialment a les vores. El 2009 es van desenganxar, però en alguns casos ha quedat paper cristall (glassine paper) sobreposat a l'emulsió.
En data 27 d'octubre de 2009 el mateix fotògraf va fer un segon lliurament de 22.498 negatius de polièster de 35 mm, b/n, procedents de l'arxiu del diari La Vanguardia, i diapositives, com també de 265 fotografies en suport paper corresponents als seus inicis com a fotògraf. Els negatius en color, que corresponen a La Vanguardia, dels anys 1991 al 2001 aproximadament, són d'imatges de personatges públics diversos i d'esdeveniments importants de l'època. Les diapositives en color corresponen als seus viatges com a reporter gràfic a diverses zones en conflicte del món. Aquest segon lliurament s'ha digitalitzat, i el 2010 s'ha descrit i instal·lat en material de conservació permanent.
Dades sobre l’ingrés
El 6 de març de 2007 es va signar el contracte de cessió en comodat i la posterior donació del fons fotogràfic Dani Duch entre el mateix fotògraf i la Diputació de Girona. El contracte establia la donació tres anys després, si no hi havia cap modificació; per tant, el 6 de març de 2010. Finalment, l'acceptació de la donació per part de la Junta de Govern de la Diputació de Girona es va realitzar en sessió de 21 de desembre de 2010.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Fotografia de premsa. Comarques gironines. El Punt Diari - Gironès (1979-1984)
Imatges durant els primers anys de vida de la democràcia a les comarques gironines, com a fotògraf del recentment fundat Punt Diari, eleccions generals del 1982, eleccions municipals del 1983, segones eleccions al Parlament de Catalunya del 1984, i fets noticiables de la vida gironina, esdeveniments esportius, presentacions de llibres, inauguració d'exposicions, successos, entrevistes...
Fotografia de premsa com a corresponsal del diari La Vanguardia a Madrid (1991-2011)
Els negatius en color corresponen a La Vanguardia, amb imatges de personatges públics diversos i esdeveniments importants d'aquests anys a la ciutat (per exemple, l'atemptat d'ETA a Madrid contra José Maria Aznar).
Les diapositives en color corresponen als seus viatges com a reporter gràfic a diverses zones en conflicte del món.