Fons Lluís Hugas i Grau

Fons Lluís Hugas i Grau

El fons iconogràfic produït per Lluís Hugas i Grau, empresari ramader de Jafre i afeccionat a la fotografia, va ingressar a INSPAI el maig del 2006 i consta de 4.424 imatges, entre plaques de vidre i negatius en base plàstica i positius, corresponents a l¿àmbit familiar de l¿autor, vistes i paisatges, festivitats i actes esportius de diversos indrets de les comarques gironines.

El més destacable d¿aquest fons és la seva procedència familiar, i també convé remarcar el fet que comprèn imatges dels anys quaranta i cinquanta del segle XX, època escassament representada en els fons fotogràfics d¿INSPAI, Centre de la Imatge.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 12
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Lluís Hugas i Grau
Data/es
Data de creació: ca. 1940 / Data d¿agregació: 1960
Volum i suport
4.424 fotografies: 4.389 negatius de plàstic, format 35 mm, en blanc i negre; 31 negatius en placa de vidre de 10 × 15 cm, i 4 negatius en placa de vidre de 6 × 8,5 cm.
Àrea de context
Nom del productor/s
Lluís Hugas i Grau
Història del/s productor/s
Es tracta del fons fotogràfic produït per Lluís Hugas i Grau (1906, Jafre). Fou empresari ramader, aficionat a la fotografia i pare de la família donant. Lluís Hugas va néixer a Bonmatí (Gironès); fill d'Emili i Joaquima. Era el segon germà de set. El 1971 li van expropiar diverses terres de cultiu de secà a Jafre (Girona) per construir séquies.
Història arxivística
El dia 15 de maig de 2006 van ingressar a INSPAI, Centre de la Imatge, dos àlbums de negatius de plàstic de 35 mm en blanc i negre, el primer amb un total de 983 fotogrames i el segon amb un total de 1.341 fotogrames. A més, hi havia 22 rodets embolicats amb paper, un rodet dins una capseta i dos rodets solts. També hi havia una capsa de paper fotogràfic Klein amb tres rodets amb funda metàl·lica i 80 negatius aproximadament, dos rodets solts amb 1.802 negatius aproximadament, 20 rodets embolicats amb paper (de 30/40 negatius), un rodet dins un saquet i un rodet de 30 negatius. També hi havia rodets solts: rodets dins d¿una capseta i rodets embolicats amb paper. Els treballs de descripció es van dur a terme del juny al setembre del 2006. Per tal de descriure¿ls i codificar-los, es van reubicar els dos àlbums de negatius en fundes de paper cristall (glassine) i en àlbums, i tota la resta (els rodets de negatius enrotllats), en un sobre per rodet i en capses d¿arxiu, en espera de digitalitzar-los, desenrotllar-los, tallar-los de sis en sis fotogrames i reubicar-los en pàgines de polièster i àlbums de material de conservació permanent. El 7 de maig de 2007 es van lliurar per digitalitzar-los (mitjançant l¿acord de la Junta de Govern núm. 705, del 7 de novembre de 2006), i el fons va ser digitalitzat íntegrament i retornat al Centre l¿agost del 2007. L¿estiu del 2009 es van reubicar en materials de conservació en fulls de polièster de conservació de Mylard de 75 micres. El mateix any es va fer un tractament de neteja i reubicació en materials de conservació de les plaques de vidre. D¿octubre a desembre del 2020, la historiadora de l¿art Judit Esteba va revisar i validar 2.500 imatges per tal de posar-les a disposició pública mitjançant la web d¿INSPAI.
Dades sobre l’ingrés
El dia 7 de juny de 2006 es va signar el contracte de cessió en comodat i posterior donació entre la Diputació de Girona i els germans Lluís, Esteve, Martí, Joan i Marta Hugas Maurici, en qualitat d¿hereus i cedents del fons fotogràfic familiar format com a resultat de l¿afició a la fotografia del seu pare, Lluís Hugas Grau. El contracte estableix la donació amb cessió exclusiva de drets a favor de la Diputació de Girona efectiva a partir del 7 de juny de 2010. El dia 8 de gener de 2007 van ingressar dues plaques de vidre més.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Es tracta del fons fotogràfic de Lluís Hugas i Grau, empresari ramader, aficionat a la fotografia i pare de la família donant, la família Hugas Maurici. Les imatges que constitueixen el fons estan relacionades amb l¿àmbit familiar, en què la primera intenció de l¿autor és guardar un record dels membres de la família, dels llocs de residència i de vacances, de l¿espai laboral del fotògraf i de les aficions que tenien. Alguns dels temes predominants són els retrats familiars, els actes i les celebracions (comunions, Rams, Corpus), l¿escola dels Salesians, la fàbrica, les vacances, les excursions, el treball al camp, les poblacions, els paisatges, les vistes i els esports (el bàsquet, el futbol i l¿hoquei sobre patins). Les imatges corresponen geogràficament a diversos indrets de les comarques gironines dels anys quaranta i cinquanta. Hi apareixen els municipis d¿Amer, Arbúcies, Banyoles, Barcelona, Fornells de la Selva, Girona, Jafre, l¿Armentera, Sarrià de Ter, Lloret de Mar, Madrid, Palamós, Pont Major, el Port de la Selva, s¿Agaró, Sarrià de Ter, Sant Medir, Tarragona i Verges. Alguns dels temes que apareixen a les imatges són els següents: de Sarrià de Ter, interior i exterior de la fàbrica de paper Torras Papel, riu Ter i equip de futbol; de Fornells de la Selva, l¿actual Hotel Fornells Park; de Tarragona, l¿Arc de Berà i la torre dels Escipions; de Mataró, el carrer del General Primo de Rivera i el carrer Loreto; de Jafre, el camp de futbol; de Barcelona, el Camp Nou, la Fira Agrícola i l¿estand de Distribucions Avícola Girona, la Sagrada Família i la plaça Catalunya; de Girona, la catedral, Montjuïc, la pujada de Sant Domènech, Sant Fèlix, el riu Onyar, l¿Hospital Josep Trueta, la plaça de la Independència, el pont de Pedra, el carrer de la Rutlla, el Mercat del Lleó, la plaça Calvet i Rubalcaba, el barri de Pont Major, l¿escola dels Salesians, el portal de Sant Cristòfol, la Festa de Sant Antoni a Pont Major i vistes; de s¿Agaró, la costa i platja; de Banyoles, nadadors a l¿estany, la capella i la font de la Tona; la granja familiar i el mas familiar; del Port de la Selva, el monestir de Sant Pere de Rodes; de Palamós, el port, la platja i el poble, i de Sant Medir, una excursió.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Del juny al setembre del 2006, Frederic Lamaña. Revisat per Lydia Ballester i Jordi Algué, setembre del 2022.
Fonts
Família Hugas i Grau, en el moment de fer l¿ingrés. Hi havia unes inscripcions manuscrites amb la descripció dels reportatges, i en alguns casos l¿any, a l¿exterior de la majoria dels reportatges.
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018