Logo DDGI

Fons Video Play (en tractament)

Fons Video Play (en tractament)

Video Play (La Bisbal, 1984)

El fons Video Play està format per unes 228 pel·lícules de reportatges, documentals, publireportatges, musicals, teatre i audiovisuals d'exposicions, fruit de l'activitat que l'empresa Video Play Serveis ha dut a terme des del 1984 fins al moment actual en la producció i direcció d'obres cinematogràfiques i documentals.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 13
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Video Play (en tractament)
Data/es
Dates de creació: 1984 / Data d'agregació: 1984-2008
Volum i suport
228 produccions audiovisuals (imatge en moviment), en format de dades MPEG2, de 715 MB d'espai ocupat en disc per imatge, i en suport magnètic, i 113 fotografies format digital (imatge fixa), en format de dades TIFF sense comprimir, de 27 MB d'espai ocupat en disc per imatge, de 2.400 × 3.600 píxels aproximadament, de 21 × 30 cm a 300 PPI, i en suport magnètic.
Àrea de context
Nom del productor/s
Antoni Martí i Gich, Dolors Fuster, Àngel Quintana i Xavier Roca, entre d'altres.
Història del/s productor/s
La productora de cinema i vídeo Video Play Serveis va néixer el 1984 al municipi de la Bisbal d'Empordà gràcies a una iniciativa del documentalista i cineasta Antoni Martí impulsada conjuntament amb diversos socis, com ara la seva dona, Dolors Fuster, Àngel Quintana i Xavier Roca, entre d'altres. Video Play Serveis ha creat reportatges, documentals i anuncis publicitaris i turístics per encàrrec d'administracions i d'empreses privades. També ha fet documentals de coproducció i de producció pròpia sobre temàtiques diverses, en la majoria dels casos relacionades amb les comarques gironines. D'altra banda, actualment du a terme una tasca de recuperació del patrimoni cinematogràfic a partir de la qual fa documentals que mostren les nostres comarques des de principi de segle fins al moment actual. Alguns dels treballs de Video Play Serveis han estat reconeguts i guardonats en diversos festivals.
Història arxivística
Aquest fons és el resultat de l'activitat professional que Antoni Martí, juntament amb el seu equip (Dolors Fuster, Àngel Quintana i Xavier Roca, entre d'altres), ha dut a terme en el marc de la productora Video Play Serveis, treballant sobretot amb el format de vídeo. Les produccions que van dur a terme han estat arxivades, ordenades, classificades i conservades pel mateix Antoni Martí a la seu de la mateixa productora Video Play Serveis, al carrer Ample, número 25, de la Bisbal d'Empordà. Estan organitzades en una habitació utilitzada com a arxiu i s'hi conserven el material de càmera i les produccions acabades. En el mateix lloc es conserva el material creat per Antoni Martí a banda de la productora, però han estat organitzades a part per no per perdre l'ordre ni el sentit cada fons. Les produccions acabades van ser digitalitzades en format de qualitat MPEG2 per la mateixa productora, que alhora va elaborar un catàleg de totes les produccions. L'any 2008 el Sr. Antoni Martí, conscient del valor de la seva obra, va fer cessió de còpies en digital i de drets d'ús a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. L'autor conserva el material original, però segurament al cap d'un termini de temps no especificat serà conservat definitivament a les instal·lacions d'INSPAI. L'ingrés al Centre de la Imatge es va fer a partir de quatre entregues de 50 audiovisuals, cadascuna en format digital dins un suport magnètic de disc dur, i cada entrega va anar acompanyada de llistes a manera de catàleg que els propietaris havien elaborat amb anterioritat. Juntament amb el material audiovisual, Antoni Martí també va cedir còpies digitals de fotografies dels rodatges de les seves produccions i documentació relacionada amb el fons (descrita en l'apartat punt 5.3).
Dades sobre l’ingrés
Ingrés el dia 21 de maig de 2009 a partir d'un acord per a la cessió de realitzacions cinematogràfiques de l'empresa Video Play Serveis, amb cessió de drets d'explotació, al Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
El fons aplega la documentació audiovisual generada per Antoni Martí, juntament amb els seus companys i col·laboradors. L'abast cronològic del material s'estén des del 1984 fins al present, ja que l'empresa continua funcionant i això fa que sigui un fons obert. L'abast geogràfic del contingut del material és sobretot el territori català. El contingut del fons està format per 228 pel·lícules amb vídeos de reportatges, documentals, publireportatges, musicals, teatre i audiovisuals per a exposicions, entre d'altres. Una de les facetes més importants de la productora és la tasca de recuperació del patrimoni cinematogràfic de les comarques gironines, en el qual, a part de portar a terme recerca d'aquest tipus de material, també crea produccions documentals com, per exemple, el Tren petit o La mirada del viatger. Cal tenir en compte que en les produccions audiovisuals, a part de l'autoria de la producció assimilable al Sr. Antoni Martí, també hi pot haver música, imatges antigues extretes d'altres produccions i els guions que tenen associats els seus autors i, per tant, els seus drets. També cal destacar les 113 fotografies de rodatges.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Reproducció en digital de cartells de pel·lícules i documentals fets per Antoni Martí, reproducció en digital de revistes amb entrevistes i documentació referents a Antoni Martí i els seus companys de treball, i retalls de notícies de diaris referents als treballs d'Antoni Martí i els seus companys.
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Descripció realitzada per SGM a l'octubre del 2009.
Fonts
La mateixa unitat de descripció. Per a una millor descripció, s'han utilitzat les llistes elaborades pel productor (mencionades en l'apartat 4.5), la bibliografia que fa referència als productors (mencionada en l'apartat 5.4) i la documentació relacionada (mencionada en l'apartat 5.3).
< Torna al llistat
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 consultes@inspai.catconsultes@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018