Logo DDGI

Fons Carreras Canals

Fons Carreras Canals

Carme Canals (Girona, 1939), quiosquera de Girona.
Joaquim Carreras (Bescanó, 1935), treballador forestal.

El fons Carreras Canals és un fons fotogràfic privat de tipus personal resultat de l'activitat amateur dels seus productors, el Sr. Joaquim Carreras Turon i la Sra. Carme Canals Guich.

Es tracta d'un fons datat entre l'any 1950 i l'any 1970, format per 40 fotogrames, negatius de plàstic polièster, blanc i negre, format 35 mm, i 86 fotografies gelatina POP (gelatina i plata de revelatge químic) sobre paper, blanc i negre.

L'àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a les comarques del Gironès i la Selva, amb temàtiques tan interessants com són ara el paisatge de la zona als anys cinquanta, la construcció de les preses de Sau, Susqueda i el Pasteral, o l'últim viatge del carrilet d'Olot a Girona.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 18
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Carreras Canals
Data/es
Data de creació: 1930 / Data d'agregació: 1970
Volum i suport
40 fotogrames negatius de polièster, en blanc i negre, i en format de 35 mm, i 86 fotografies amb gelatina DOP (revelatge químic) sobre paper, en blanc i negre, i en format de 10 × 15 cm.
Àrea de context
Nom del productor/s
Joaquim Carreras Turon i Carme Canals Guich
Història del/s productor/s
Carme Canals va néixer el 17 d'agost del 1939 a Girona i va treballar de quiosquera de la plaça Catalunya de Girona, i Joaquim Carreras va néixer el 17 de juliol del 1935 a Bescanó i va treballar de forestal en una empresa privada i de quiosquer. Tots dos van ser amateurs de la fotografia. La seva afició va començar com a col·leccionistes de postals antigues, però cap als anys cinquanta el Sr. Carreras va començar a fer fotografies sobretot en hores de feina, mentre netejava boscos i tallava arbres a la zona del Pasteral, Susqueda i Sau, i va immortalitzar les tasques de construcció de pantans, ponts i altres infraestructures que avui en dia o han desaparegut o encara perviuen. També va aprofitar la feina de forestal per dur a terme reportatges fotogràfics de temes variats com paisatges, obres, carboneres i inundacions, sobretot els anys cinquanta. A partir dels anys seixanta va començar a fer fotografies la seva dona, Carme, que va captar l'últim viatge del carrilet d'Olot a Girona, un reportatge que forma part d'aquest fons. La faceta com a fotògrafa, però, sobretot la va utilitzar per immortalitzar actes o sortides familiars. A la seva residència també conserven una gran col·lecció de postals relacionades amb les comarques gironines. L'any 2009, el Sr. Carreras va decidir donar el fons del matrimoni al Centre per tal que es conservessin les imatges i se'n fes difusió.
Història arxivística
El fons es conservava a casa dels propietaris i les imatges estaven ubicades en els sobres originals de paper cristall. En el moment d'ingressar a INSPAI, es va donar d'alta al registre d'ingressos i es va fer un inventari per controlar el material a l'hora d'elaborar els informes per formalitzar l'ingrés. L'any 2010 es va digitalitzar el fons amb l'escàner Hasselblad Flextight X5. Posteriorment, es van netejar, codificar i reubicar les imatges originals en material de conservació permanent. Actualment les fotografies originals es conserven als dipòsits de conservació d'INSPAI.
Dades sobre l’ingrés
Ingrés formalitzat el dia 26 de febrer de 2009 segons el conveni de donació entre la Diputació de Girona i Joaquim Carreras Turon i Carme Canals Guich.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
L'àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a la zona de Susqueda, el Pasteral i la Cellera de Ter, amb temàtiques tan interessants com el paisatge de la zona els anys cinquanta, la construcció de les preses de Sau, Susqueda i el Pasteral, o l'últim viatge del carrilet d'Olot a Girona, fets històrics per a les comarques gironines. Les imatges de la construcció del pantà de Sau són les més antigues, dels anys 1949 i 1950, i són fetes des de lluny, ja que hi havia vigilància armada i ningú no s'hi podia acostar. Hi ha imatges d'un pont de fusta dels anys cinquanta sobre el riu Ter a Susqueda, situat a la carretera entre el Pasteral i Sau, al costat de la finca del Colobran. Tant el pont com la finca particular eren de l'empresa forestal que tallava els arbres i feia carbó. Com que necessitaven passar arbres d'un cantó a l'altre del riu Ter, van construir un pont de pilar de pedra i fusta que després van utilitzar els habitants del poble per travessar el riu (abans ho feien amb barques). Una riuada se'l va emportar i el van haver de tornar a fer, però aquesta vegada de pedra i ferro. També hi ha fotografies de la construcció del pantà de Susqueda fetes per Joaquim Carreras. L'any 1945, quan estaven construint el pantà, van fer una colònia a la mateixa obra on vivien els treballadors que es deia Texes. Finalment, hi ha fotografies en color del pont de Querós dels anys noranta.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
SGM, 6 de maig del 2013.
Fonts
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018