Fons Miquel Bataller i Fàbregas

Fons Miquel Bataller i Fàbregas

Miquel Bataller i Fàbregas (Girona, 1942 - L'Escala, 19/11/2020) va néixer al barri gironí del Mercadal, en el si d'una coneguda família dedicada al comerç. La seva afició pel muntanyisme el va portar a experimentar per primera vegada amb la fotografia quan tenia catorze anys, activitat que va seguir realitzant al llarg de la seva vida de manera semiprofessional.

Entre el 1969 i el 1970 va treballar com a col·laborador per a diverses publicacions periòdiques, com els setmanaris Destino i Presència. Aquest darrer va publicar fotografies seves a la secció anomenada «Quatre rius», acompanyant algunes columnes breus escrites per Josep Cristòfol. El 1987 va dur a terme un extens reportatge per il·lustrar la memòria anual de la Diputació de Girona del 1986.

També va dur a terme una part important de la seva activitat professional a L'Escala, on va fixar la seva segona residència l'any 1970. La part del seu fons vinculada a aquest municipi es troba dipositada a l'Arxiu Històric de l'Escala des del 2009. Els encàrrecs realitzats pel setmanari Presència i la Diputació de Girona van ser donats pel fotògraf a INSPAI, Centre de la Imatge, l'any 2010.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 19
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Miquel Bataller i Fàbregas
Data/es
1964-1989
Volum i suport
1.200 fotografies, entre les quals hi ha: 805 negatius de 35mm en blanc i negre sobre acetat de cel·lulosa; 394 negatius de 35mm en color sobre acetat de cel·lulosa, 1 còpia fotogràfica de 18×24 cm en blanc i negre sobre paper; i 28 planxes d'impressió de 10×15 cm. En el fons també s'hi troben 3 fulls de contactes de 59 negatius de 35mm en color que no estan digitalitzats de manera individual.
Àrea de context
Nom del productor/s
Miquel Bataller i Fàbregas
Història del/s productor/s
Miquel Bataller i Fàbregas (Girona, 1942 - L'Escala, 19/11/2020) va néixer al barri gironí del Mercadal, en el si d'una coneguda família dedicada al comerç. Seguint la tradició familiar, va estudiar comerç a l'Acadèmia Amich de Girona (1956) i es va especialitzar en peritatge mercantil a l'Escola de Comerç de Sabadell (1955-1957). L'afició pel muntanyisme el va portar a experimentar per primera vegada amb el món de la fotografia quan tenia catorze anys. Per capturar les vivències de les seves excursions, es va comprar la primera càmera, una Werlisa, i va muntar un laboratori de revelatge molt rudimentari per revelar els carrets. Entre el 1969 i el 1970 va treballar com a col·laborador per a diverses publicacions periòdiques, inclosos els setmanaris Destino i Presència. El 1970 va establir la seva segona residència a L'Escala i es va involucrar activament en la vida del municipi, centrant el seu interès a retratar la vida de la gent del mar. Des de llavors va cobrir bona part dels actes socials i culturals que hi tenien lloc i va lliurar còpies de les seves fotografies a diverses institucions locals. D'entre els seus treballs d'aquest període destaca un reportatge del 1973 en què capturà tota la costa de L'Escala des d'una embarcació. En aquesta empresa el van acompanyar Josep Cortal (l'Avi Papat); Joaquim Simón, llavors secretari del pòsit; Josep Ros, patró de l'embarcació, i el fotògraf Joan Lassús. El projecte es va completar amb una recerca exhaustiva dels topònims d'aquest tram de costa (116 en total). El 2008 el va reprendre amb una sèrie de fotografies aèries del mateix tram de costa realitzades des d'un ultralleuger, sobre les quals va tornar a situar els topònims. Entre el 1975 i el 1990 va treballar com a tècnic de laboratori a l'empresa gironina Audifilms SA, editant filmines, diapositives i material escolar divers en suport fotoquímic. Paral·lelament a la seva activitat professional com a tècnic i fotògraf per encàrrec, va exercir també la docència de la fotografia en centres d'ensenyament, clubs juvenils i els cursos per correspondència de l'Acadèmia Fotogràfica Hispano-Americana (AFHA). Miquel Bataller va morir a L'Escala el 16 de novembre de 2020.
Història arxivística
El 9 d'octubre de 2009 Miquel Bataller va fer cessió de la part del seu fons vinculada a l'Escala a l'Arxiu Històric del municipi; el 5 de juliol de 2010 va fer donació dels encàrrecs de la revista Presència i la Diputació de Girona a INSPAI, Centre de la Imatge; el 20 de novembre de 2011 va fer donació d'un increment del fons, consistent en els negatius en color de 35 mm dels anys 1975-1989. El fons es va descriure entre el 2011 i el 2012 i es va condicionar en material de conservació permanent. El 2013 es va netejar, descriure i instal·lar en material de conservació l'increment del 2011 i es va digitalitzar el fons sencer. El 2021 es van revisar les descripcions i es va posar el fons a disposició de les persones usuàries a través del web d'INSPAI.
Dades sobre l’ingrés
Donació del fons per Miquel Bataller i Fàbregas en data 5 de juliol de 2010 i increment en data 20 de novembre de 2011.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Les fotografies de Bataller per a la revista Presència il·lustren actes públics, com la concessió del Premi Prudenci Bertrana i la Festa de Maig de les Lletres Catalanes, celebracions de caràcter popular i les principals transformacions urbanes dels barris perifèrics de Girona, com les ocorregudes a Domeny i Can Gibert del Pla. En el reportatge que va fer l'any 1987 per il·lustrar la memòria anual de la Diputació de Girona, Bataller va retratar el personal i les dependències de la corporació i les principals actuacions dutes a terme pels seus organismes, com l'Institut d'Assistència Sanitària, el Patronat de Serveis Socials, els patronats de l'Àrea d'Ensenyament i Cultura o el Servei d'Obres i Vies, així com dels principals immobles de la seva propietat.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
AFH, juny del 2021.
Fonts
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018