Col·lecció Pascual Menacho

Col·lecció Pascual Menacho

Aquestes fotografies, donació de la família Pascual Menacho, formen un àlbum que va ser regalat pels treballadors de la Jefatura de Obras Públicas de Gerona al seu cap Don Eusebio Pascual Casasnovas quan va deixar el càrrec de jefe de Obras Públicas de Gerona.

L'àlbum mostra la construcció i les inauguracions de ponts i carreteres a les comarques gironines entre 1941 i 1950, i molt especialment la reconstrucció de ponts i carreteres destruïts com a conseqüència de la Guerra Civil i dels aiguats que van caure durant el 1940, 1941 i 1942.

És un àlbum de vint-i-cinc pàgines amb tapes dures marrons, lligat amb cordill, i a cada pàgina té entre quatre i sis fotografies amb una petita descripció amb tinta blanca. En total, està format per 122 fotografies en suport paper gelatina DOP, amb cromia en blanc i negre.

Conté fotografies de ponts i obres de pavimentació de carreteres de les comarques gironines. Hi apareixen els ponts sobre el riu Fluvià a Bàscara, Besalú, Castellfollit de la Roca, Sant Joan les Fonts, Sant Miquel de Fluvià i Olot; el pont sobre el riu Daró a la Bisbal d'Empordà; el pont sobre el riu Ritort i el pont de les Rocasses a Camprodon; el pont sobre el riu la Muga a Castelló d'Empúries; el pont sobre el riu Manol a Figueres; els ponts sobre el riu Güell a Girona; els ponts sobre el riu Ter a Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Verges; el pont sobre el riu Freser a Ripoll; el pont sobre el riu Llierca a Sant Jaume de Llierca; el pont sobre el riu Llémena a Sant Martí de Llémena; el pont de la Riera a Santa Coloma de Farners; el pont sobre el riu Ser a Serinyà, i el pont sobre la riera de Bianya a la Vall de Bianya, així com obres de pavimentació a Banyoles, la carretera de Caldes de Malavella, la carretera de Calonge al Putxet de la Cadira, la carretera nacional 152 al Ripollès i la Cerdanya, la Xarmada, la carretera de Barcelona a Figueres, el pont sobre la via del tren a Campdorà, la carretera nacional II a Pont de Molins, la carretera de Port de la Selva, la variant de Bonmatí i el barranc de la Falguera, o la inauguració del pont d'en Vidal sobre el riu Güell a Girona.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 20
Nivell de descripció
Fons
Títol
Col·lecció Pascual Menacho
Data/es
1941-1950
Volum i suport
122 fotografies a les sals de plata sobre paper, obtingudes per revelatge i en blanc i negre.
Àrea de context
Nom del productor/s
Eusebio Pascual Casasnovas
Història del/s productor/s
Eusebio Pascual Casasnovas neix a Palma de Mallorca el 29 de juliol de 1892. Fill d'Eusebio Pascual Bauza, un matemàtic liberal, i de Juana Casasnovas Sancho, estudia la carrera d'enginyeria de camins, canals i ports a Madrid, on es casa amb Ignacia Menacho, amb qui té vuit fills i de qui queda vidu a l'edat de 39 anys. El seu primer destí en acabar la carrera és Oliete, d'on el destinen a Palma de Mallorca i a Saragossa. L'any 1941 l'envien de cap d'obres públiques a Girona perquè refaci les carreteres i els ponts que han quedat destruïts durant la guerra. Després de l'estada a Girona, el destinen de cap de transports a Barcelona, on roman fins que es jubila. Mor el dia 3 d'agost de 1978. Aquestes fotografies, donació de la família Pascual Menacho, formen un àlbum que els treballadors de la Jefatura de Obras Públicas de Girona van regalar al seu cap, Eusebio Pascual Casasnovas, quan va deixar el càrrec de cap d'obres públiques de Girona. Era un càrrec militar. En la quarta pàgina començant pel final de l'àlbum hi ha una fotografia d'una inauguració al Centre en la qual el Sr. Pascual Casanovas surt vestit de militar.
Història arxivística
El fons està completament descrit a manera de catàleg, i ha estat netejat, restaurat i instal·lat en material de conservació permanent als dipòsits de conservació d'INSPAI. També ha estat digitalitzat al cent per cent.
Dades sobre l’ingrés
Donació acceptada per part de la Diputació de Girona el 8 de febrer de 2012.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
L'àlbum mostra la construcció i les inauguracions de ponts i carreteres a les comarques gironines entre el 1941 i el 1950, i molt especialment la reconstrucció dels ponts i les carreteres destruïts a conseqüència de la Guerra Civil i dels aiguats que van caure durant el 1940, el 1941 i el 1942. Conté fotografies de ponts i obres de pavimentació de carreteres de les comarques gironines. Hi apareixen els ponts sobre el riu Fluvià a Bàscara, Besalú, Castellfollit de la Roca, Sant Joan les Fonts, Sant Miquel de Fluvià i Olot; el pont sobre el riu Daró a la Bisbal d'Empordà; el pont sobre el riu Ritort i el pont de les Rocasses a Camprodon; el pont sobre el riu la Muga a Castelló d'Empúries; el pont sobre el riu Manol a Figueres; els ponts sobre el riu Güell a Girona; els ponts sobre el riu Ter a Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Verges; el pont sobre el riu Freser a Ripoll; el pont sobre el riu Llierca a Sant Jaume de Llierca; el pont sobre el riu Llémena a Sant Martí de Llémena; el pont de la Riera a Santa Coloma de Farners; el pont sobre el riu Ser a Serinyà, i el pont sobre la riera de Bianya a la Vall de Bianya, així com obres de pavimentació a Banyoles, la carretera de Caldes de Malavella, la carretera de Calonge al Putxet de la Cadira, la carretera nacional 152 al Ripollès i la Cerdanya, la Xarmada, la carretera de Barcelona a Figueres, el pont sobre la via del tren a Campdorà, la carretera nacional II a Pont de Molins, la carretera de Port de la Selva, la variant de Bonmatí i el barranc de la Falguera, i la inauguració del pont d'en Vidal sobre el riu Güell a Girona.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
SPC, octubre del 2016.
Fonts
La mateixa unitat de descripció.
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 consultes@inspai.catconsultes@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018