Fons Martí Roura

Fons Martí Roura

Sebastià Martí Roura
(Tossa de Mar, 1914 - Girona, 1999)

Sebastià Martí Roura fou un fotògraf professional, format a la galeria Foto Lux i amb el fotògraf Octavi Unal de Girona, entre els anys 1930 i 1932. L'any 1932 va començar a treballar com ajudant de Valentí Fargnoli, fins l'any 1936 quan va marxar a combatre a la Guerra Civil Espanyola.

L'any 1941 va obrir la seva pròpia galeria al carrer de la Cort Reial de Girona, fins l'any 1980, edat en la que es jubila i passa el relleu al seu fill Sebastià Martí Calvo (vegeu Fons Martí Calvo).

Es tracta d'un fons fotogràfic de tipus personal ingressat a INSPAI el 31 de març de 2011, datat entre 1941 i 1980, format per 300 fotografies aproximadament, negatives de vidre amb procediment de gelatino bromur de plata. La cromia és en blanc i negre, amb un format de 13x18.

L'àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a la zona de les comarques gironines, amb temàtiques tan interessants com vistes de paisatges, vida quotidiana i retrats de galeria. Així, per exemple, trobem imatges de les ruïnes d'Empúries, del Monestir de Sant Pere de Roda i vistes diverses de municipis de la demarcació: Amer, Anglès, Banyoles, Besalú, Bescanó, La Bisbal d'Empordà, Blanes, Cadaqués, Caldes de Malavella, Calonge, Castellfollit de la Roca, La Cellera de Ter, Celrà, Colomers, Cruïlles, L'Escala, Girona, Jafre, Llagostera, Lloret de Mar, Olot, Osor, Palafrugell, Les Planes d'Hostoles, Platja d'Aro, Porqueres, El Port de la Selva, Riudarenes, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan de Mollet, Sant Martí Vell, Sant Pere Pescador, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d'Aro, Sils, Susqueda, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar, Verges, Vidreres i Vilademuls. Especialment vistes generals d'aquests municipis, monuments i detalls dels seus elements arquitectònics més destacats, així com dels carrers, places, esglésies, platges, ports i espais de lleure més importants, com estanys, fonts o jardins.


Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 22
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Martí Roura
Data/es
1930-1980
Volum i suport
302 fotografies a les sals de plata sobre placa de vidre amb emulsió a la gelatina obtingudes per revelatge (plaques al gelatinobromur de plata), amb imatge final negativa, en blanc i negre, i de 13 × 18 cm.
Àrea de context
Nom del productor/s
Sebastià Martí Roura
Història del/s productor/s
Sebastià Martí Roura (Tossa de Mar, 21/01/1914 - Girona, 30/11/1999) fou un fotògraf professional format a la galeria Foto Lux amb el fotògraf Octavi Unal de Girona entre els anys 1930 i 1932. L'any 1932 va començar a treballar com a ajudant de Valentí Fargnoli i s'hi va estar fins a l'any 1936, quan va marxar a combatre a la Guerra Civil espanyola. L'any 1941 va obrir la seva pròpia galeria al carrer de la Cort Reial de Girona i l'any 1980, quan es va jubilar, va passar el relleu al seu fill Sebastià Martí Calvo (vegeu el Fons Martí Calvo). Fou un fotògraf de galeria especialitzat en casaments. Feu les fotografies en placa de vidre i també feu i comercialitzà tiratges de postals.
Història arxivística
El fons està completament descrit a manera de catàleg, i ha estat netejat, restaurat i instal·lat en material de conservació permanent als dipòsits de conservació d'INSPAI. La totalitat del fons es va digitalitzar l'estiu del 2013. El fons estava ubicat a casa del Sr. Martí Calvo, en un armari calaixera de metall (1,30 m d'alt × 1,20 m d'ample × 0,70 cm de fons) amb cinc calaixos. Les plaques de vidre eren dins de sobres de paper de l'època de Sebastià Martí Roura, amb una numeració relacionada amb un inventari. En el mateix moble arxivador, en calaixos diferents, també hi havia el fons de Sebastià Martí Calvo i el fons de Valentí Fargnoli. Les fotografies estaven ordenades per municipis i per número de registre, apuntat en una llista mecanografiada en què hi havia el municipi i una breu descripció de la imatge.
Dades sobre l’ingrés
El fons va ingressar a INSPAI el 31 de març de 2011.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
L'àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a la zona de les comarques gironines. Així, per exemple, hi trobem imatges de les ruïnes d'Empúries, del monestir de Sant Pere de Roda i de vistes diverses de municipis de la demarcació: Amer, Anglès, Banyoles, Besalú, Bescanó, la Bisbal d'Empordà, Blanes, Cadaqués, Caldes de Malavella, Calonge, Castellfollit de la Roca, la Cellera de Ter, Celrà, Colomers, Cruïlles, l'Escala, Girona, Jafre, Llagostera, Lloret de Mar, Olot, Osor, Palafrugell, les Planes d'Hostoles, Platja d'Aro, Porqueres, el Port de la Selva, Riudarenes, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan de Mollet, Sant Martí Vell, Sant Pere Pescador, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d'Aro, Sils, Susqueda, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar, Verges, Vidreres i Vilademuls. El fons inclou vistes i paisatges; especialment vistes generals d'aquests municipis i monuments i detalls dels seus elements arquitectònics més destacats, així com dels carrers, les places, les esglésies, les platges, els ports i els espais de lleure més importants, com estanys, fonts o jardins.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
SPC, octubre del 2016.
Fonts
Fotografies ordenades per municipis i per número de registre, apuntat en una llista mecanografiada en què hi ha la descripció de la imatge.
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018