Fons Martí Calvo

Fons Martí Calvo

Sebastià Martí Calvo

Sebastià Martí Calvo (Girona, 1945 - Santa Afra, Sant Gregori, 2013) fou un fotògraf professional que es va formar amb el seu pare, Sebastià Martí Roura, a la galeria del carrer de la Cort Reial de Girona, propietat de la família, a partir de finals dels anys seixanta. Durant aquells anys també va formar part del grup cultural gironí Els Gralls, juntament amb fotògrafs tan importants com Jordi Soler, Lluís Bonaventura o Josep Buil.

L¿any 1970 va fer fotografies per a la Guia turística de Girona, per a l¿Editorial Everest.

Fins a l¿any 1980 també va treballar com a fotoperiodista de la revista Presència, i a partir d¿aquesta data es va fer càrrec de la galeria familiar a causa de la jubilació del seu pare. La botiga, situada al carrer de la Cort Reial de Girona, va estar oberta fins a l¿any 2000, any de jubilació del fotògraf.

Es tracta d¿un fons fotogràfic de tipus personal ingressat a INSPAI el 31 de març de 2011. Datat entre el 1960 i el 2000, està format per 6.000 fotografies aproximadament, positius i negatius de plàstic acetat de cel·lulosa i polièster amb procediment de gelatinobromur de plata. La cromia és en blanc i negre i en color amb formats varis com 6 × 6, 6 × 7, 9 × 12 i 35 mm.

L¿àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a la zona de les comarques gironines, amb temàtiques tan interessants com fotografia de premsa, de reportatge, publicitària, vistes i paisatges, festes socials, etc.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 23
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Martí Calvo
Data/es
Dates de creació i d¿agregació: 1960-2003
Volum i suport
37.000 fotografies de diferents formats: negatius de 35 mm, 6 × 6, 6 × 7 i 9 × 12 cm en blanc i negre i color sobre acetat de cel·lulosa; i còpies fotogràfiques de 30 × 40 cm sobre paper.
Àrea de context
Nom del productor/s
Sebastià Martí Calvo
Història del/s productor/s
Sebastià Martí Calvo (Girona, 21 de maig de 1945 - Santa Afra, Sant Gregori, 14 d¿octubre de 2013), anomenat Tià, va ser un fotògraf professional que va començar a treballar a finals dels anys seixanta, ajudant el seu pare, Sebastià Martí Roura, també fotògraf, en les tasques de la galeria fotogràfica del carrer de la Cort Reial de Girona, propietat de la família. L¿any 1980 el seu pare es va retirar i Sebastià Martí Calvo va continuar amb la galeria familiar, fent fotografia de galeria, amb retrats i fotografia de casaments, fins a l¿any 2000, quan es va jubilar i la botiga va tancar definitivament. A partir dels anys seixanta, també es va dedicar a la fotografia documental i de reportatge social. Va formar part del grup cultural gironí Els Gralls, juntament amb fotògrafs tan destacats com Jordi Soler, Lluís Bonaventura o Josep Buil. També a finals del 1960 treballa com a fotoperiodista a la revista Presència, fins al 1980. A partir d¿aleshores s¿incorpora com a fotoperiodista en l¿agència Europa Press. L¿any 1970 fa les fotografies de la Guia del romànic català de l¿Editorial Everest.
Història arxivística
El 90¿% del fons està descrit a manera d¿inventari, i ha estat netejat, restaurat i instal·lat en material de conservació permanent als dipòsits de conservació d¿INSPAI. El 80¿% s¿ha digitalitzat. Originàriament, les fotografies estaven ordenades cronològicament per la data de captura de les imatges amb una breu descripció al sobre dels negatius feta pel mateix fotògraf. Quan va ingressar al Centre, el març del 2011, una part procedia d¿un pis particular de lloguer situat al Barri Vell de Girona, on aleshores hi havia la botiga Teixidor, a la plaça de les Voltes d¿en Rosés, on el fotògraf havia tingut un laboratori de revelatge. L¿altra part, més nombrosa, procedia de la galeria fotogràfica situada al carrer de la Cort Reial que el seu pare, Sebastià Martí Roura, li va deixar després de jubilar-se. Aquesta galeria va patir una sèrie de desperfectes a causa d¿unes inundacions que van afectar una part del fons fotogràfic. L¿any 2000 i un cop tancada aquesta galeria fotogràfica, el fons va passar a l¿habitatge de Sebastià Martí Calvo, situat a la finca Can Parades de Santa Afra, al municipi de Sant Gregori, on es van guardar també els mobles arxivadors procedents de la galeria. Al mateix moble arxivador, en calaixos diferents, també hi havia el fons del seu pare, Sebastià Martí Roura, i el fons de Valentí Fargnoli. Aquesta història arxivística es veu reflectida en la descripció dels reportatges: en el camp «Altres registres» s¿ha indicat el calaix de procedència del reportatge, i en el camp «Observacions», si el reportatge prové del seu antic pis de Girona, s¿ha anotat la procedència «Botiga T» (de Botiga Teixidors). El fons es va descriure entre el 2011 i el 2012 utilitzant un visualitzador de negatius fotogràfics, ja que encara no estava digitalitzat, i alhora es va instal·lar en material de conservació permanent als dipòsits de conservació d¿INSPAI. El 2017, el restaurador i fotògraf Jordi Mestre va portar a terme una neteja i eliminació de restes d¿humitat de 50 tiratges en blanc i negre de paper de gran format, de 30 × 40 cm del fons. Durant el 2017 i el 2018 els tècnics especialitzats en digitalització i tractament digital de la imatge Carlos Vicente i Daniel Casanovas van digitalitzar la totalitat del fons mitjançant els escàners Hasselblad i Minolta i càmera Phase One. El desembre del 2019, un pèrit judicial especialitzat en valoració de fons documentals i fotogràfics va finalitzar la valoració econòmica del fons a més de facilitar a INSPAI un import de referència per a l¿assegurança i la comptabilització del fons. El 2021, la restauradora i tècnica d¿arxiu Anna Ferrer va revisar i validar 7.000 registres d¿imatges del fons, ampliant la descripció mitjançant cerca en hemeroteca.
Dades sobre l’ingrés
El 31 de març de 2011 es va signar el contracte de donació entre Sebastià Martí Calvo i la Diputació de Girona. El 6 d¿agost de 2013 es va fer un primer increment del fons. El 18 de juliol de 2014 es va fer un segon increment del fons. .
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
El fons aplega les imatges fruit de la trajectòria professional de Sebastià Martí, del 1960 al 2000. Comprèn prop de 30.000 imatges agrupades en 2.550 reportatges de temàtiques diferents: pobles i ciutats de les comarques gironines (sobretot esglésies i ermites), paisatges costaners i de muntanya (des de vistes de platges fins a pobles de muntanya), festes i activitats socials de Girona, activitats polítiques entre el 1970 i el 1980 amb diversos personatges polítics de l¿època, activitats culturals com conferències i exposicions a la Fontana d¿Or o la Casa de Cultura i activitats esportives d¿entitats gironines com el GEiEG.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Marta Grassot, juny del 2012. Revisada Sílvia Padrós, octubre del 2016. Revisió de Lydia Ballester, setembre del 2022.
Fonts
Llistes descriptives proporcionades pel mateix fotògraf. Fotografies ordenades per municipis i per número de registre, apuntat en una llista mecanografiada en què hi ha la descripció de la imatge. Documentació administrativa relacionada amb l¿ingrés i el tractament tècnic del fons.
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018