Logo DDGI

Fons Martí Calvo

Fons Martí Calvo

Sebastià Martí Calvo (Girona, 1945-2013)

Sebastià Martí Calvo, fotògraf professional, es va formar amb el seu pare Sebastià Martí Roura a la galeria del carrer de la Cort Reial de Girona, propietat de la família, a partir de finals dels anys 60. Durant aquells anys també va formar part del grup cultural gironí els Gralls juntament amb fotògrafs tant importants com Jordi Soler, Lluís Bonaventura o Josep Buil.

L'any 1970 va realitzar fotografies per la Guia turística de Girona per l'Editorial Everest.

Fins l'any 1980 també va treballar com a fotoperiodista de la Revista Presència, i a partir d'aquesta data es va fer càrrec de la galeria familiar degut a la jubilació del seu pare. La botiga, situada al carrer de la Cort Reial de Girona, va restar oberta fins l'any 2000, any de jubilació del fotògraf.

Es tracta d'un fons fotogràfic de tipus personal ingressat a INSPAI el 31 de març de 2011. Datat entre 1960 i 2000 format per 6000 fotografies aproximadament, positius i negatius de plàstic acetat de cel·lulosa i polièster amb procediment de gelatino bromur de plata. La cromia és en blanc i negre i en color amb formats varis com 6x6, 6x7, 9x12 i 35 mm.

L'àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a la zona de les comarques gironines, amb temàtiques tan interessants com fotografia de premsa, de reportatge, publicitària, vistes i paisatges, festes socials, etc.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 23
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Martí Calvo
Data/es
1960-2003
Volum i suport
37.000 fotografies de diferents formats: negatius de 35 mm, 6×6, 6×7 i 9×12 cm en blanc i negre i color sobre acetat de celulosa; i còpies fotogràfiques de 30×40 cm sobre paper.
Àrea de context
Nom del productor/s
Sebastià Martí Calvo
Història del/s productor/s
Sebastià Martí Calvo (Girona, 21/05/1945 - Santa Afra, 14/10/2013) va ser un fotògraf professional que es va formar amb el seu pare, Sebastià Martí Roura, a la galeria del carrer de la Cort Reial de Girona, propietat de la família, a partir de final dels anys seixanta. Durant aquells anys també va formar part del grup cultural gironí Els Gralls juntament amb fotògrafs tan importants com Jordi Soler, Lluís Bonaventura o Josep Buil. L'any 1970 va fer fotografies per a la guia turística de Girona de l'editorial Everest. Fins a l'any 1980 també va treballar com a fotoperiodista de la revista Presència, i a partir d'aquesta data es va fer càrrec de la galeria familiar a causa de la jubilació del seu pare. La botiga, situada al carrer de la Cort Reial de Girona, va restar oberta fins a l'any 2000, any de jubilació del fotògraf.
Història arxivística
El 90 % del fons està descrit a manera d'inventari, i ha estat netejat, restaurat i instal·lat en material de conservació permanent als dipòsits de conservació d'INSPAI. El 80 % està digitalitzat. Les fotografies estaven ordenades cronològicament per la data de captura de les imatges amb una breu descripció al sobre dels negatius feta pel mateix fotògraf. Una part del fons procedeix d'un pis particular de lloguer situat al barri vell de Girona, on el fotògraf tenia un laboratori de revelatge. Aquesta part va ingressar directament a INSPAI durant el 2011. La major part procedeix de la galeria fotogràfica situada al carrer de la Cort Reial que el seu pare, Sebastià Martí Roura, li va deixar després de jubilar-se. Aquesta galeria va patir una sèrie de desperfectes a causa d'unes inundacions que van afectar una part del fons fotogràfic. Posteriorment, l'any 2000 i un cop tancada aquesta galeria fotogràfica, el fons va passar a l'habitatge de Sebastià Martí Calvo, situat a Santa Afra, al municipi de Sant Gregori, on es van guardar els mobles arxivadors procedents de la galeria. El 2011 aquesta part va ingressar a INSPAI. En el mateix moble arxivador, en calaixos diferents, també hi havia el fons del seu pare, Sebastià Martí Roura, i el fons de Valentí Fargnoli. Així mateix, aquesta història arxivística es pot veure reflectida en la descripció dels reportatges, en el camp «Altres registres» s'ha indicat el calaix de procedència del reportatge, i en el camp «Observacions», si el reportatge prové del seu antic pis de Girona, s'ha anotat la procedència «Botiga T____». El fons es va descriure entre el 2011 i 2012 utilitzant un visualitzador de negatius fotogràfics, ja que encara no estava digitalitzat, i alhora es va instal·lar en material de conservació permanent als dipòsits de conservació d'INSPAI.
Dades sobre l’ingrés
Donació, el 25 de gener de 2011. El fons va ingressar a INSPAI el 31 de març de 2011.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Fons dut a terme al llarg de la trajectòria professional de Sebastià Martí, del 1960 al 2000. Comprèn prop de 6.000 imatges agrupades en 2.550 reportatges de temàtiques diferents: pobles i ciutats de les comarques gironines (sobretot esglésies i ermites), paisatges costaners i de muntanya (des de vistes de platges fins a pobles de muntanya), festes i activitats socials de Girona, activitats polítiques entre el 1970 i el 1980 amb diversos personatges polítics de l'època, activitats culturals com conferències i exposicions a la Fontana d'Or o la Casa de Cultura i activitats esportives d'entitats gironines com el GEiEG.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
MGR, juny del 2012. Revisada SPC, octubre del 2016.
Fonts
Fotografies ordenades per municipis i per número de registre, apuntat en una llista mecanografiada en què hi ha la descripció de la imatge.
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018