Història del/s productor/s
Sebastià Martí Calvo (Girona, 21 de maig de 1945 - Santa Afra, Sant Gregori, 14 d¿octubre de 2013), anomenat Tià, va ser un fotògraf professional que va començar a treballar a finals dels anys seixanta, ajudant el seu pare, Sebastià Martí Roura, també fotògraf, en les tasques de la galeria fotogràfica del carrer de la Cort Reial de Girona, propietat de la família. L¿any 1980 el seu pare es va retirar i Sebastià Martí Calvo va continuar amb la galeria familiar, fent fotografia de galeria, amb retrats i fotografia de casaments, fins a l¿any 2000, quan es va jubilar i la botiga va tancar definitivament.
A partir dels anys seixanta, també es va dedicar a la fotografia documental i de reportatge social. Va formar part del grup cultural gironí Els Gralls, juntament amb fotògrafs tan destacats com Jordi Soler, Lluís Bonaventura o Josep Buil. També a finals del 1960 treballa com a fotoperiodista a la revista Presència, fins al 1980. A partir d¿aleshores s¿incorpora com a fotoperiodista en l¿agència Europa Press. L¿any 1970 fa les fotografies de la Guia del romànic català de l¿Editorial Everest.
Història arxivística
El 90¿% del fons està descrit a manera d¿inventari, i ha estat netejat, restaurat i instal·lat en material de conservació permanent als dipòsits de conservació d¿INSPAI. El 80¿% s¿ha digitalitzat.
Originàriament, les fotografies estaven ordenades cronològicament per la data de captura de les imatges amb una breu descripció al sobre dels negatius feta pel mateix fotògraf. Quan va ingressar al Centre, el març del 2011, una part procedia d¿un pis particular de lloguer situat al Barri Vell de Girona, on aleshores hi havia la botiga Teixidor, a la plaça de les Voltes d¿en Rosés, on el fotògraf havia tingut un laboratori de revelatge. L¿altra part, més nombrosa, procedia de la galeria fotogràfica situada al carrer de la Cort Reial que el seu pare, Sebastià Martí Roura, li va deixar després de jubilar-se. Aquesta galeria va patir una sèrie de desperfectes a causa d¿unes inundacions que van afectar una part del fons fotogràfic. L¿any 2000 i un cop tancada aquesta galeria fotogràfica, el fons va passar a l¿habitatge de Sebastià Martí Calvo, situat a la finca Can Parades de Santa Afra, al municipi de Sant Gregori, on es van guardar també els mobles arxivadors procedents de la galeria. Al mateix moble arxivador, en calaixos diferents, també hi havia el fons del seu pare, Sebastià Martí Roura, i el fons de Valentí Fargnoli.
Aquesta història arxivística es veu reflectida en la descripció dels reportatges: en el camp «Altres registres» s¿ha indicat el calaix de procedència del reportatge, i en el camp «Observacions», si el reportatge prové del seu antic pis de Girona, s¿ha anotat la procedència «Botiga T» (de Botiga Teixidors). El fons es va descriure entre el 2011 i el 2012 utilitzant un visualitzador de negatius fotogràfics, ja que encara no estava digitalitzat, i alhora es va instal·lar en material de conservació permanent als dipòsits de conservació d¿INSPAI.
El 2017, el restaurador i fotògraf Jordi Mestre va portar a terme una neteja i eliminació de restes d¿humitat de 50 tiratges en blanc i negre de paper de gran format, de 30 × 40 cm del fons. Durant el 2017 i el 2018 els tècnics especialitzats en digitalització i tractament digital de la imatge Carlos Vicente i Daniel Casanovas van digitalitzar la totalitat del fons mitjançant els escàners Hasselblad i Minolta i càmera Phase One.
El desembre del 2019, un pèrit judicial especialitzat en valoració de fons documentals i fotogràfics va finalitzar la valoració econòmica del fons a més de facilitar a INSPAI un import de referència per a l¿assegurança i la comptabilització del fons. El 2021, la restauradora i tècnica d¿arxiu Anna Ferrer va revisar i validar 7.000 registres d¿imatges del fons, ampliant la descripció mitjançant cerca en hemeroteca.