Fons Pius Pujades

Fons Pius Pujades

Pius Pujades
Pius Pujades, pseudònim de Josep Pujadas i Lladó (Girona, 8 de gener de 1938) és un periodista, mestre i escriptor català. L¿any 1979 va fundar, juntament amb Just M. Casero, Punt Diari, del qual va ser director entre el 1980 i el 1982. Va fundar i dirigir la revista L¿Abella d¿Or (segona etapa) entre el 1990 i el 1991 i va ser director del Diari d¿Andorra (1991-1992).

El fons personal i la col·lecció de Pius Pujades daten d¿entre el 1960 i el 1970 i estan formats per 1.050 fotografies aproximadament, positius i negatius de plàstic polièster amb procediment de gelatinobromur de plata, amb cromia en blanc i negre i color, amb formats varis com 8 × 11, 9 × 12, 13 × 18, 18 × 24 i 35 mm.

El fons és fruit de la tasca professional o d¿afeccionat a la fotografia del cedent; està format per aproximadament 791 fotografies. La col·lecció de fotografies és fruit de l¿agrupació d¿imatges de diversos autors destacats, datades entre el 1960 i el 1970, i està formada per aproximadament 259 fotografies.

L¿àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a la zona de les comarques gironines i barcelonines, amb temàtiques tan interessants com vistes i paisatges de les comarques gironines, la ciutat de Girona, la Costa Brava, personatges, fotografia social, etc.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 34
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Pius Pujades
Data/es
Dates de creació i d¿agregació: dècada de 1960 - dècada de 1970
Volum i suport
1.054 positius en paper (col·lecció: 259; fons personal: 791); positius i negatius de plàstic polièster, en blanc i negre i color, amb formats com 7 × 11, 10 × 15, 13 × 18, 18 × 24 cm i 35 mm, amb procediment de gelatinobromur de plata.
Àrea de context
Nom del productor/s
Josep Pujadas Lladó
Història del/s productor/s
Pius Pujades, pseudònim de Josep Pujadas Lladó (Girona, 8 de gener de 1938), és periodista, mestre i escriptor català. Com a periodista, l¿any 1979 va ser el fundador, amb Just M. Casero, de Punt Diari, del qual va ser director entre el 1980 i el 1982. Va fundar i dirigir la revista L¿Abella d¿Or (segona etapa) entre el 1990 i el 1991, i director del Diari d¿Andorra (1991-1992). Com a escriptor, les seves obres són Girona grisa i negra (1972), escrita amb N. J. Aragó, J. M. Casero i J. Guillamet; Trenta cares, trenta creus i una de ¿canto¿ (1972, reeditada el 2009); Els barrets de Presència (1973); Cinc apunts cal·ligràfics d¿una Girona compartida amb Josep Perpinyà (1978); Francesc Ferrer: la batalla de la llengua (1988); Girona, grisa i negra, després de 27 anys (1999); Demà serà diumenge (2007); Pessebre amb figures (2007), i Memòria d¿Ifni (2008). També ha escrit contes, i entre d¿altres ha guanyat el Premi Anàbasis (1957) per Correo de la Noche i el Premi Govern d¿Andorra (2000) per Pessebre amb figures. Pel que fa al teatre, és l¿autor, juntament amb el periodista Jordi Soler, de La llum del quarto fosc, que va ser «premiada» amb sis mesos i un dia de presó, i ha escrit diversos guions de cinema per al director Jordi Lladó (La mare, Amor adolescente, És ben difícil de matar el petit monstre que tots portem a dintre, Un laberinto), per a televisió (per al programa Tot art de TVE) i per a ràdio (Dreceres de la nostra llengua de Ràdio Girona). Ha estat corresponsal, redactor o col·laborador de Los Sitios, Usted, Ràdio Girona, Solidaridad Nacional, El Correo Catalán, Revista Europa, Primer Acto, Tele/eXprés, Serra d¿Or, Tele-estel, Presència i El País. Com a mestre, ha treballat a Gombrèn, Palamós, Girona, Pineda, Bolvir i Encamp. També és l¿autor de dos blogs, El bloc de Pius Pujades i Pictòlits - Pintura sobre còdols polits del mar (2012-2017).
Història arxivística
El fons i la col·lecció Pius Pujades és un fons fotogràfic i una col·lecció privada de tipus personal, propietat de Josep Pujadas Lladó, autor de les fotografies que componen el fons i col·leccionista de les imatges que componen la col·lecció, fetes per diversos autors. El fons i la col·lecció es van generar a partir de l¿activitat professional o d¿afeccionat a la fotografia de l¿autor. Tant el fons com la col·lecció es conservaven al domicili particular del propietari. El quart trimestre del 2013 es va fer la descripció del fons Pius Pujades per unitat documental composta en una base de dades pròpia de l¿arxiu; agrupant i reanomenant les fotografies, i descrivint-les i documentant-les segons els criteris establerts per INSPAI. Es van instal·lar les fotografies per format i es va digitalitzar el fons a partir de la imatge 189, ja que anteriorment ja s¿havien digitalitzat algunes fotografies. L¿estat de conservació de les fotografies en general és força bo, el material de suport i l¿emulsió estan en bon estat i la imatge iconogràfica no presenta cap pèrdua. Presentava brutícia i algun fong dispers que no ha contaminat el conjunt.
Dades sobre l’ingrés
El 24 d¿abril de 2012, Josep Pujadas Lladó es va posar en contacte amb la Diputació de Girona a partir d¿un document de proposta de cessió del fons i la col·lecció amb número de registre general de la Diputació de Girona 04725, amb la voluntat de fer cessió en règim de comodat del fons i la col·lecció, ubicats a casa seva, amb la intenció de donar-los a conèixer i posar-los a disposició pública. L¿ingrés del fons personal i la col·lecció es va dur a terme el dia 19 de juny de 2012 segons un contracte de cessió en règim de comodat entre INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, i Josep Pujadas Lladó.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
El fons personal i la col·lecció de Pius Pujades daten d¿entre el 1960 i el 1970, i estan formats per 1.050 fotografies aproximadament. Es tracta d¿un fons propi fruit de la tasca professional o d¿afeccionat a la fotografia del cedent. El fons personal està format per aproximadament 791 fotografies. La col·lecció és fruit de la recopilació de fotografies, unes 259, que agrupen una sèrie d¿autors diversos i destacats com Miquel Ruiz, Joan Comalat, Dani Duch, Jofre, Joan Castro, Narcís Sans, Acticni, Jordi Soler, Foto Poch (Pineda), Meli, Foto Domènech, Laboratori Fotogràfic Styl (Girona), Foto Cine Mas (Lloret), Pep Iglesias, Leandro Navarro, Vázquez Berni, Foto Ramblas, M. Faixat Encisa, T. Cabestero, Vicente Salas, Santiso, Josep Puvill, Antoni Catany, Colita, Conceneric, L. Carrera (Santa Coloma), Garcia Garrabella i Cia. (Girona), Jean Roig, Pablito, Blasi Domenech, Michel Coupeau (L¿Indépendant), Foto Cine Lloses, Marcel Villier, Jordi Batiste, Carlos Cid, Galé, J. Borrell, Garcia Pons (FG Estudi), Zerkowitz, Multigraf Terni, J. J. Sister, A. Campañà i J. Puig Ferran. L¿àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a la zona de les comarques gironines i barcelonines, amb temàtiques tan interessants com vistes i paisatges d¿indrets i diferents localitats, com la Costa Brava i la ciutat de Girona, i personatges, fotografia social, etc. Entre els municipis, cal destacar imatges de l¿Alguer, Barcelona, Begur, Bescanó, la Bisbal d¿Empordà, Blanes, Cadaqués, Castell-Platja d¿Aro, l¿Escala, Figueres, Girona, Granollers, Lió, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Olot, Palafrugell, Palamós, París, Pineda de Mar, el Port de la Selva, Portbou, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pol de Mar, Tordera, Torroella de Montgrí, Ullastret i Vilobí d¿Onyar, entre d¿altres. Entre els reportatges fotogràfics rellevants hi trobem les excursions i les activitats d¿escolars de l¿Escola Sant Jordi de Pineda de Mar, la Festa Major de Blanes, les festes de la Mercè (Barcelona), la carretera de la vergonya de Bescanó, inundacions a diferents municipis, etc.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Lydia Ballester, agost del 2022.
Fonts
Llistes descriptives proporcionades pel mateix fotògraf. S¿hi indica el que hi ha escrit en els reversos, als sobres i altra documentació relacionada de la imatge. Documentació administrativa relacionada amb l¿ingrés i el tractament tècnic del fons.
< Torna al llistat
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018