Fons Lobo Serra Batlle
El fons comprèn unes 5.000 fotografies de la família Lobo Serra Batlle, d¿entre el 1850 i el 1994. El fons familiar fou cedit per Manuel Lobo Serra, i hi podem trobar positius i negatius, imatges en blanc i negre i en color. En destaca la notable multiplicitat de suports (paper, ferro, plaques de vidre, etc.), formats (targeta de visita, boudoir, 35 mm, etc.) i procediments (ferrotip, paper d¿albúmina, etc.).
La part principal inclou fotografies familiars, preses per diferents autors entre el 1890 i el 1994. Als ferrotips dels besavis de Manuel Lobo, Joaquim Batlle Caritg i Consol de Pagès de Puig, hi apareix bastant Anicet, el germà d¿aquesta, que fou un reconegut poeta figuerenc de la Renaixença. Des de finals del segle XIX i principis del XX, trobem fotografies de la família de la dona de Màrius Serra Batlle ¿l¿oncle del donant¿, anomenada Gustà-Prat, i també del mateix Màrius, que farà fotografies d¿actes familiars i socials des de l¿inici de la Guerra Civil. Amb tot junt, és possible l¿estudi de la burgesia gironina i de comarques durant més d¿un segle.
Moisès Serra Bartolomé (avi del cedent) fou coronel d¿infanteria del regiment d¿Àsia, número 55, que tenia la seu a l¿antic convent de Sant Domènec de Girona. Recollí o feu fotografies de la seva vida militar, entre les quals sobresurten unes que mostren els efectes del desastre d¿Annual (1921) i la seva vida als anys trenta i fins a la mort a Madrid a l¿inici de la Guerra Civil.
La dona de Moisès i àvia de Lobo, Sara Batlle de Pagès, va rebre moltes postals escrites, amb vistes de les comarques gironines i altres llocs, dibuixos o caricatures, i ella mateixa apareix en moltes de les fotografies.
Entre els documents textuals destaquen els de Bartolomé Serra, relacionats amb la seva vida militar i el seu pare, Joan Serra, besavi de Manuel Lobo, que inclouen testaments, diplomes i condecoracions de les guerres carlines.
Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 45
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Lobo Serra Batlle
Data/es
Dates de creació: ca. 1850-1994 / Data d¿agregació: 2000
Volum i suport
Unes 5.000 fotografies, de les quals 4.389 són negatius de plàstic de 35 mm en blanc i negre; 31 negatius en placa de vidre de 10 × 15 cm, en blanc i negre, i 4 negatius en placa de vidre de 6 × 8,5 cm, en blanc i negre. També inclou imatges en color i un ferrotip, plàstic nitrat de cel·lulosa, plàstic acetat de cel·lulosa i paper d¿albúmina.
Àrea de context
Nom del productor/s
Família Lobo Serra Batlle
Història del/s productor/s
Es tracta d¿un fons privat que recull la història de la família del cedent, Manuel Lobo Serra. En concret, els productors principals són els següents:
1/ Joaquim Batlle Caritg i Consol de Pagès de Puig (besavis de Manuel Lobo): cal destacar que Anicet, el germà de Consol, va ser un reconegut poeta figuerenc de la generació literària de la Renaixença catalana.
2/ Màrius Serra Batlle (oncle de Manuel Lobo i net dels anteriors).
3/ Família de la dona de Màrius Serra Batlle, anomenada Gustà-Prat.
4/ Moisès Serra Bartolomé (avi de Manuel Lobo): fou coronel d¿infanteria del regiment d¿Àsia, número 55, que tenia la seu a l¿antic convent de Sant Domènec de Girona. Participà en la Guerra del Rif (1911-1927) i visqué diversos anys a Melilla. Va ingressar a un regiment de muntanya, destinat, entre d¿altres, a la Seu d¿Urgell. Morí durant els combats a la Caserna de la Montaña de Madrid, del qual era el màxim rang militar, durant la seva defensa a l¿inici de la Guerra Civil.
5/ Sara Batlle de Pagès (àvia de Manuel Lobo i esposa de l¿anterior).
6/ Joan Serra (besavi de Manuel Lobo i pare de Moisès Serra Bartolomé): lluità a les guerres carlines.
Història arxivística
Manuel Lobo Serra va conservar el fons familiar al seu domicili de Celrà. El fons presentava una notòria varietat de formats (targeta de visita, boudoir, gabinet, 35 mm, 6 × 6 cm, 6 × 8,5 cm, 6 × 9 cm, 10 × 15 cm, etc.) i per això utilitzava diferents guardes: els positius estaven en àlbums amb pàgines de cola i en diferents capses; els negatius, en àlbums amb fundes de plàstic, capses i capses de material fotogràfic original; les postals, en carpetes d¿anelles amb fundes de plàstic, i els documents textuals, només en fundes de plàstic, tot i que n¿hi havia alguns de plastificats.
Malgrat no haver-hi cap instrument de descripció, Manuel Lobo va organitzar el fons per branques familiars i, darrere de moltes fotografies o al costat, es proporcionava informació per a aquesta organització.
Una vegada ingressat a INSPAI, Centre de la Imatge, els tècnics van netejar una part de les fotografies, les van instal·lar en fulls de polièster de Mylard de 75 micres i capses de pH neutre, i les van traslladar als dipòsits del Centre. Quant a la resta, afectades per brutícia, cola o fongs, 535 positius van ser tractats pel restaurador Jordi Mestre Vergés (del 19 d¿octubre al 30 de novembre del 2018) i 486 els va tractar la restauradora Esther Llorca Pérez (del 9 de juny al 30 setembre de 2022).
Dades sobre l’ingrés
El 22 de maig de 2012, Manuel Lobo Serra va visitar INSPAI per informar-se sobre les seves funcions. Aleshores va exposar que posseïa un fons familiar, compost per fotografies i documents textuals, i buscava una institució pública en la qual es pogués conservar de forma idònia. Tampoc no volia que, en cap cas, el fons fos disgregat.
L¿11 de juliol següent, dos tècnics d¿INSPAI van acudir al seu pis i van efectuar una revisió general del fons, en van fotografiar l¿organització i l¿estat de conservació, i van aplicar un mostreig d¿aquest darrer i de la temàtica. Així mateix, van demanar a Lobo informació sobre els temes, l¿ordre original, el nombre aproximat d¿imatges, els possibles instruments de descripció, la història, l¿estat de conservació...
D¿altra banda, li van explicar les fórmules d¿ingrés a les quals es podria acollir si decidia que INSPAI s¿encarregués del fons, com la cessió, la donació o la cessió amb donació posterior. Lobo es va inclinar per aquesta última, i va quedar tot pendent d¿una reunió amb la directora d¿INSPAI, Natàlia Navarro Sastre, la qual va tenir lloc el setembre següent.
La convergència entre la valoració positiva del fons per part d¿INSPAI i l¿interès de Lobo en la seva preservació es va formalitzar el 18 de gener del 2016, quan el propietari i la Diputació de Girona van signar un contracte de cessió en comodat i dels drets d¿explotació.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
El fons familiar Lobo Serra Batlle, igual que tots els d¿aquest tipus, no presenta un valor patrimonial gaire alt amb referència a la temàtica, perquè la major part d¿imatges corresponen a actes i retrats familiars. Tanmateix, proporciona un digne testimoniatge relacionat amb la batalla d¿Annual de la Guerra del Rif (1911-1927) i la Guerra Civil espanyola (1936-1939).
La part central són fotografies de la família, preses per diferents autors entre el 1890 i el 1994. També inclouen actes socials i familiars des dels anys trenta. Per tot plegat és un fons excel·lent per a l¿estudi de la burgesia gironina i de les comarques durant més d¿un segle.
Una altra part està integrada per fotografies de vida militar des de mitjans del segle XIX. Les més transcendents reflecteixen els efectes del desastre d¿Annual (1921), entre els quals hi ha la recuperació dels cadàvers dels soldats espanyols després de la massacre de Monte Arruit (24 d¿octubre).
Així mateix, hi ha moltes postals, amb vistes de les comarques gironines i altres llocs, dibuixos o caricatures.
Quant als documents en paper relacionats, alguns són de vida militar, però del període de la Guerra Civil: historial militar, carnets, salconduits, cartes als familiars... En aquest sentit, s¿han preservat testaments d¿entre el 1889 i el 1906, i diplomes i condecoracions de les guerres carlines.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
La documentació textual, composta per uns 800 ítems en suport paper, completa el fons per la seva descripció i major comprensió de tot el conjunt.
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Sònia Granel, maig del 2018.
Revisió i actualització: Roger Mirabent i Jordi Algué, setembre del 2022.
Fonts
Inscripcions manuscrites als reversos de les fotografies o al costat ¿en el mateix àlbum¿, de tipus descriptiu o cronològic.
<
Torna al llistat
Següent fons
>