Fons Joan Comalat

Fons Joan Comalat

Joan Comalat i Vilà (Girona, 1953)

El fons d'aquest fotògraf, compost per uns 90.000 negatius en color i en blanc i negre datats entre els anys 1979 i 1987, conté imatges referents a la vida social, política i cultural de les comarques gironines de la dècada dels vuitanta, època en què Joan Comalat treballà al diari El Punt com a fotoperiodista. Tot el fons s'ha digitalitzat íntegrament.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 6
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Joan Comalat
Data/es
Data de creació: 1979 / Data d'agregació: 1987
Volum i suport
52.437 fotografies en negatius de 35 mm de polièster i en blanc i negre.
Àrea de context
Nom del productor/s
Joan Comalat i Vilà
Història del/s productor/s
Joan Comalat i Vilà (Girona, 1953) és periodista i arquitecte tècnic. De formació fotogràfica autodidàctica, també va cursar estudis a l'Escola Tècnica d'Alta Fotografia de Madrid, al Centre Internacional de Fotografia de Nova York i un taller sobre fotografia digital als laboratoris EGM de Barcelona. Ha dut a terme més de vint exposicions individuals i ha col·laborat en més de trenta exposicions col·lectives. És cofundador i codirector de la Galeria Spectrum de Girona juntament amb Ramon Panosa i Joaquim Bosch (1980-1983), i cap de fotografia del rotatiu Punt Diari des de la seva fundació, l'any 1979, fins al març de l'any 1985. El 1987 va deixar el rotatiu, i ha publicat fotografies a diferents mitjans de comunicació escrits nacionals i internacionals. El 1985 va rebre una beca de la Generalitat de Catalunya (CIRIT) per impartir uns tallers al prestigiós Centre Internacional de Fotografia de Nova York amb les professores Nancy Brown i Barbare Crane. A partir del 1998 va començar a interessar-se d'una manera regular per la docència en temàtica fotogràfica i imparteix cursets a arreu de les comarques de Girona.
Història arxivística
Tot el fons està digitalitzat i va ingressar a la Diputació de Girona l'any 2000. El lliurament es va fer en 26 àlbums de fotografies en estat de conservació regular o dolent. Algun àlbum presentava els negatius de polièster enganxats a les fulles de paper cristall a causa de la humitat produïda per una gotera o inundació del lloc on es trobaven els àlbums. En alguns casos havia quedat paper cristall enganxat a l'emulsió, especialment en els negatius que ocupaven les vores de les pàgines. Els reportatges del fons estaven descrits de manera general amb una relació de dates i una breu descripció feta pel mateix autor en el moment d'arxivar els negatius. Cada àlbum presentava una llista amb una descripció general manuscrita pel fotògraf, amb data i títol. Es va fer la descripció inicial del fons en una base de dades a partir d'aquestes llistes, complementant-les amb una hemeroteca. També es van reubicar els negatius en àlbums nous amb fulles de paper cristall i posteriorment amb fulles de polièster de 75 micres, de material de conservació permanent. La digitalització de les imatges inicials en DVD es va refrescar a fitxers TIFF sense comprimir, de 16 bits i de 21 × 30 cm.
Dades sobre l’ingrés
El 29 de juliol de 2010 es va signar el contracte de cessió en comodat del fons fotogràfic Joan Comalat.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Fotografia de premsa. Comarques gironines. El Punt - Gironès (1979-1987). Imatges referents a la vida social, política i cultural de les comarques gironines de la dècada dels vuitanta, època en què Joan Comalat treballà al diari El Punt com a fotoperiodista.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
SPC, octubre del 2016.
Fonts
El títol inicial dels reportatges s'ha obtingut dels registres donats pel mateix autor.
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018