Logo DDGI

Fons Josep Iglésias i Trias (en tractament)

Fons Josep Iglésias i Trias (en tractament)

L'any 2017 Pep Iglésias i Trias (Girona, 1958-2018), conegut fotògraf de premsa de les comarques gironines, va donar més de cent vint-i-quatre mil fotografies a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que es van sumar als fons i col·leccions que custodia i preserva aquesta institució.
El fons Josep Iglésias i Trias comprèn un conjunt d'imatges fruit del seu treball en rotatius del territori espanyol, gironí, català i andorrà. A banda d'aquest conjunt, el fons també es compon d'imatges d'àmbit internacional i de fotografies de vessant més artística, així com d'altres de més reivindicatives que formen part de la seva obra més recent.

Pep Iglésias es va iniciar en el món de la fotografia professional a final dels anys setanta en diversos mitjans de comunicació de Madrid, com ara Dinero, algunes publicacions del Grupo Z i Estructura Económica. A la dècada dels noranta, la seva activitat professional es va centrar en el fotoperiodisme, com a responsable de fotografia al Diari de Girona (1991-1995) i al Diari d'Andorra (1995-2001).
A partir de l'any 2001 va exercir com a fotògraf freelance en l'àmbit de la publicitat i la comunicació, i en tallers amb artistes com Quico Estivill, Pep Admetlla, Jordi Gispert o Ralph Bernabei (revista Outer Horizons).

També va treballar com a fotògraf oficial de diverses institucions, i va continuar publicant en mitjans com la Revista de Girona, El Punt Avui, El País, la revista Contagi, La Vanguardia, el diari Marca, l'Sport o el Sunday Times. Així mateix, va fer de corresponsal de l'agència Cover.

Va mostrar les seves obres en exposicions col·lectives de fotoperiodisme, biennals de fotografia, exposicions temàtiques, etc.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 60
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Josep Iglésias i Trias (en tractament)
Data/es
Data inicial: 1979 / Data final: 2016
Volum i suport
54.000 negatius de plàstic polièster de format mitjà. 70.000 fotografies d'exposició digital.
Àrea de context
Nom del productor/s
Pep Iglésias i Trias
Història del/s productor/s
Pep Iglésias i Trias (Girona, 1958-2018) es va iniciar en el món de la fotografia professional a final dels anys setanta en diversos mitjans de comunicació de Madrid, com ara Dinero, algunes publicacions del Grupo Z i Estructura Económica. A la dècada dels noranta, la seva activitat professional es va centrar en el fotoperiodisme, com a responsable de fotografia al Diari de Girona (1991-1995) i al Diari d'Andorra (1995-2001). A partir de l'any 2001 va exercir com a fotògraf freelance en l'àmbit de la publicitat i la comunicació, i en tallers amb artistes com Quico Estivill, Pep Admetlla, Jordi Gispert o Ralph Bernabei (revista Outer Horizons). També va treballar com a fotògraf oficial de diverses institucions, i va continuar publicant en mitjans com la Revista de Girona, El Punt Avui, El País, la revista Contagi, La Vanguardia, el diari Marca, l'Sport o el Sunday Times. Així mateix, va fer de corresponsal de l'agència Cover. En l'àmbit de la docència, Pep Iglésias va impartir cursos de fotografia al Centre Cívic La Fàbrica de Celrà, a la Fontana d'Or i al Col·legi Professional d'Enginyers Tècnics, entre d'altres. A la Universitat d'Estiu i a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona va ser professor convidat a l'assignatura d'història del cinema i d'anàlisi dels mitjans de comunicació. Va mostra les seves obres en exposicions col·lectives de fotoperiodisme, biennals de fotografia, exposicions temàtiques, etc.
Història arxivística
El fons personal de Pep Iglésias va ingressar a la Diputació de Girona a través d'INSPAI, Centre de la Imatge, l'any 2017. El fons estava ubicat anteriorment a la casa del mateix fotògraf, organitzat en carpetes d'anelles amb un índex descriptiu dels temes o reportatges que contenia cada carpeta. A partir de l'ingrés del fons, INSPAI va iniciar les tasques de tractament de conservació, digitalització i descripció, que es duran a terme en els anys successius.
Dades sobre l’ingrés
L'ingrés del fons personal va tenir lloc el dia 17 d'octubre de 2017, segons el contracte de cessió en comodat i la posterior donació. La donació és va fer efectiva l'any 2020.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Aquest conjunt fotogràfic aplega el fons personal que Pep Iglésias va crear al llarg de la seva activitat com a fotògraf i fotoperiodista. El fons està format per un total aproximat de 124.000 imatges, de les quals 54.000 són analògiques, negatius de plàstic de format 35 mm, i 70.000, d'exposició digital. Un 85 % del fons és en blanc i negre, i el 15 % restant, en color. L'abast cronològic va des de l'any 1979 fins al 2016, i geogràficament engloba les comarques gironines, la resta de Catalunya, l'Estat espanyol i la resta del món, amb imatges de països com ara el Marroc, França, la Xina, etc. Els temes més importants són fets, successos i esdeveniments de les comarques gironines, captats gràcies a la faceta de fotoperiodista d'Iglésias, i fotografia artística i de paisatge realitzada per iniciativa pròpia o per encàrrec d'empreses de publicitat o comunicació. Conté reportatges interessants, com els d'algunes visites protocol·làries, d'estudis d'artistes, el de la finestra indiscreta, que capta la vida diària a la plaça de la Constitució (ara, plaça de l'1 d'Octubre) de Girona, o de les obres de la remodelació de la nova seu de la Generalitat de Catalunya a l'antic hospital de Santa Caterina.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Sònia Granel Marín Abril de 2018 revisada Sílvia Padrós, juny de 2023
Fonts
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 consultes@inspai.catconsultes@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018