Fons Manel Sarassa

Fons Manel Sarassa

La nissaga Sarasa compta amb una llarga tradició d¿industrials a les comarques gironines. Manel Sarasa Cantenys (Girona, 1896-1995) va ser el fundador de Construccions Mecàniques Sarasa, conegudes com a Tallers Sarasa, empresa capdavantera a la ciutat on es fabricaven màquines per a fleques, escorxadors i plantes papereres. El 1935 va crear l¿empresa Productes Tartàrics Sarasa, que va funcionar fins al 1980, primer a Sant Julià de Ramis i posteriorment als Tallers Sarasa de Girona. Va ser present en institucions com ara el GEiEG o els premis literaris Prudenci Bertrana, i fou president de la Cambra de Comerç del 1964 al 1968.¿El seu fill Manuel Sarasa va ser el qui lliurà el fons a INSPAI, Centre de la Imatge.El fons està format per 17 plaques de vidre, de les quals una desena contenen informació iconogràfica. Les imatges tracten d¿aspectes de fotografia industrial: s¿hi poden veure des de dones filadores, telers i homes en el seu ambient de treball, fins a bodegons de productes fets de vímet, bàsicament cadires i reclinatoris.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 64
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Manel Sarassa
Data/es
Dates de creació i d¿agregació: 1930-1960
Volum i suport
22 fotografies (negatius, vidre, 18 x 13 cm, en blanc i negre).
Àrea de context
Nom del productor/s
Manel Sarasa Cantenys
Història del/s productor/s
La nissaga Sarasa compta amb una llarga tradició d¿industrials a les comarques gironines. Ja als anys trenta del segle xx regentaven un taller d¿automòbils, al barri del Mercadal de Girona, a l¿indret on després hi hagué la coneguda Sala del Ball. També tingué una participació activa a la fàbrica química, en l¿elaboració d¿àcid tartàric, a Sant Julià de Ramis, que van regentar fins als anys noranta del segle xx. Manel Sarassa Cantenys (Girona, 1896-1995) va ser el fundador de Construccions Mecàniques Sarasa, coneguts com a Tallers Sarasa, empresa capdavantera a la ciutat, on es fabricaven màquines per a fleques, escorxadors i plantes papereres. ¿Des dels anys vuitanta fins al 1993 l¿empresa operà amb el nom de Laborometal, SA. Després del seu tancament, les instal·lacions van ser derruïdes l¿any 1996. El 1935 va crear l¿empresa Productes Tartàrics Sarasa, que va funcionar fins al 1980, primer a Sant Julià de Ramis i posteriorment als Tallers Sarasa de Girona. Va ser present en institucions com ara el GEiEG o els premis literaris Prudenci Bertrana, i fou president de la Cambra de Comerç del 1964 al 1968 i president honorífic fins a la mort.¿El seu fill Manuel Sarasa fou el qui lliurà el fons a INSPAI, Centre de la Imatge.
Història arxivística
Des de la seva producció i fins al seu ingrés a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, les fotografies les va conservar el donant Manuel Sarasa. El setembre de 2015, el fons va ser digitalitzat per Estefania Carrillo i pujat al gestor d¿imatges d¿INSPAI.
Dades sobre l’ingrés
El 24 de novembre de 1998, Manuel Sarasa va signar la donació del fons a INSPAI, Centre de la Imatge, del fons provinent de la seva nissaga familiar.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
El fons Manel Sarasa està format per 17 plaques de vidre, de les quals una desena contenen informació iconogràfica. Les imatges tracten d¿aspectes de fotografia industrial: hi podem veure des de dones filadores, telers i homes en el seu ambient de treball, fins a bodegons de productes fets de vímet, bàsicament cadires i reclinatoris.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
L¿Arxiu Històric de Girona conserva el fons de l¿empresa Construccions Mecàniques Sarasa.
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Jordi Algué, octubre del 2022.
Fonts
Documentació administrativa relacionada amb l¿ingrés i del fons.
< Torna al llistat
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018