Logo DDGI

Fons Elias Pagès

Fons Elias Pagès

Famílies Peya, Elias i Pagès

El fons familiar Elias Pagès és un fons fotogràfic familiar, ingressat a INSPAI a partir d¿una donació del doctor Pere Peya Fusellas, destacable, d¿una banda, perquè aplega diversos procediments fotogràfics com gelatina i plata de revelatge per contacte, albúmines, aristotips, gelatina i plata de revelatge químic i impressió fotomecànica òfset, i, de l¿altra, perquè conté fotografies de diversos països on van viure els diferents membres de la família, que va emigrar de Catalunya a causa de la seva professió, relacionada la majoria de vegades amb la pesca.

La major part de les temàtiques estan relacionades amb les dues branques familiars de Pere Peya, la materna i la paterna. Les imatges inclouen, entre d¿altres, retrats d¿estudi, vida quotidiana, viatges i oficis dels diferents integrants de la nissaga. Apareixen unes localitzacions geogràfiques molt diverses, ja sigui perquè mostren els viatges fets pels diferents membres de la família, ja sigui perquè il·lustren la diversitat de països on van residir. Així, s¿hi poden trobar diverses localitats de les comarques gironines, com l¿Estartit o Torroella de Montgrí, de la resta de Catalunya, i també indrets d¿Itàlia i Sud-amèrica, com Costa Rica.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 66
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Elias Pagès
Data/es
Dates de creació: 1850-1970
Volum i suport
1.000 fotografies en suport paper de diversos formats, des de 4,50 × 5 cm fins a 30 × 40 cm, en cromia de color i blanc i negre, en diverses tècniques fotogràfiques, entre les quals hi ha gelatina i plata, i algunes en impressió fotomecànica òfset. 26 pel·lícules de format 8 mm i súper-8.
Àrea de context
Nom del productor/s
Família Elias Pagès, família Peya i família Fusellas
Història del/s productor/s
Pere Peya Fusellas va néixer l¿any 1949 a Girona, al carrer Pedret, 1, on hi havia el magatzem de vins Fusellas que pertanyia a la família de la seva mare. Va estudiar la carrera de medicina a Barcelona i es va especialitzar com a metge d¿assistència pública domiciliària, que actualment equivaldria a metge de família. Va iniciar la carrera fent substitucions en diversos municipis de les comarques gironines fins que finalment, l¿any 1972, va aconseguir la plaça fixa al municipi de Flaçà, la Pera i Sant Joan de Mollet, on va exercir fins que es va jubilar el 2014. La història familiar es divideix en dues branques. De la que prové de la família paterna, en destaquen tres germans, que es dedicaven a pescar corall. Durant el temps de veda de la pesca de corall a l¿Estartit, els tres germans viatjaven a altres zones on no hi hagués veda per seguir pescant. Un d¿ells va viatjar a Itàlia i a Grècia, i es va quedar residint a Itàlia (Pere Peya encara hi té dos cosins cardiòlegs, a Roma). Un altre dels germans es va traslladar a Costa Rica, al mar Carib. D¿altres familiars van emigrar a Califòrnia, Amèrica del Sud i Argentina, entre altres llocs. Això fa que en el fons es conservin imatges localitzades en alguns d¿aquests indrets. A San José de Costa Rica hi trobem la casa d¿Elías Pagés, construïda pel comerciant espanyol Elías Pagés a principis del segle xx. Elías Pagés era el propietari de l¿Almacén Alambra de San José, dedicat a la venda de teles fines «abarrote». El 1973, la família Pagès va vendre la propietat d¿aquesta casa a Jorge Vega Rodríguez. La branca familiar materna prové de la família que gestionava el magatzem de vins Fusellas del barri de Pedret de Girona.
Història arxivística
El fons familiar el va rebre Pere Peya tant de la seva banda materna com paterna. En el moment de fer la donació, el fons es trobava al seu domicili particular. Inicialment Pere Peya va fer una donació del fons fotogràfic familiar corresponent a 1.000 imatges de la seva família materna i paterna. Posteriorment va fer una donació de 26 pel·lícules de l¿àmbit familiar.
Dades sobre l’ingrés
El 5 de novembre de 2020, Pere Peya Fusellas es va posar en contacte amb la Diputació de Girona amb un document de proposta de donació del fons amb número d¿entrada al Registre General de la Diputació de Girona E-2020/29449, amb la voluntat de fer donació del fons. L¿objectiu era donar-lo a conèixer i posar-lo a disposició pública amb accés lliure a través del centre gestor INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. El 6 d¿abril de 2021 es va signar el contracte de donació del fons fotogràfic familiar Elias Pagès i de cessió de drets d¿explotació a la Diputació de Girona. El 14 de maig de 2021 es va acordar un increment del material del contracte de donació del fons Peya Elias Pagès.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
El fons familiar Peya Elias Pagès és un fons fotogràfic privat de tipus familiar, propietat de Pere Peya Fusellas, que recull la vida familiar quotidiana de les dues branques familiars. Es tracta d¿un fons important de fotografia analògica i impressió fotomecànica, amb procediments antics interessants com albúmines, gelatina i plata de revelatge per contacte, aristotips, gelatina i plata de revelatge químic, etc. La temàtica, doncs, abraça esdeveniments familiars, residències, viatges, ocupacions laborals (com la pesca de corall), retrats d¿estudi, de la vida quotidiana, etc. L¿àmbit geogràfic està centrat en les comarques gironines (l¿Estartit, Torroella de Montgrí), Catalunya, Espanya, Itàlia i Sud-amèrica (Costa Rica). La diversitat de zones geogràfiques està relacionada en molts casos amb viatges i residències lligades a la professió de pesca de corall d¿alguns dels familiars. Les fotografies presenten, per una banda, una gran qualitat tècnica i, per l¿altra, una gran rellevància pel que fa als suports i procediments fotogràfics que les componen. També és important destacar la diversitat de fotògrafs destacats i reconeguts de finals del segle xix i principis del segle xx, autors d¿algunes de les fotografies del fons, com Pau Audouard, Valentí Fargnoli i Napoleón, entre d¿altres.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Al Museu del Cinema de Girona hi ha projectors de cinema de la família, fruit d¿una donació de Pere Peya.
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Lydia Ballester, setembre del 2022, i Jordi Algué Sala, octubre del 2022.
Fonts
Documentació administrativa relacionada amb l¿ingrés i el tractament tècnic del fons.
< Torna al llistat
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 consultes@inspai.catconsultes@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018