Fons Kim Castells

Fons Kim Castells

Kim Castells

Joaquim Castells Benosa, conegut com a Kim Castells (Barcelona, 1947), inicià la carrera en el món fotogràfic l¿any 1978, i va publicar el seu primer llibre el 1981. Té més de noranta publicacions il·lustrades amb les seves fotografies. El 1985 començà la col·lecció de reportatges geogràfics de Catalunya a Edicions Terra Nostra, amb títols com Espejismos de Cadaqués, El Pantocrátor románico en Gerona i Visión de la Alta Garrotxa, entre d¿altres.

El fons està integrat per imatges que daten del 1979 al 2017, referents exclusivament a la zona a les comarques gironines, que l¿autor va generar a partir dels reportatges professionals per publicar-los en llibres o en mitjans de comunicació. La temàtica majoritàriament se centra en el paisatge natural de muntanya, costa, municipis i patrimoni, especialment masies, gironins. A part de l¿ingrés d¿aquesta part del fons a INSPAI, existeixen altres arxius que conserven diversos reportatges i fotografies de Kim Castells.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 67
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons Kim Castells
Data/es
Dates de creació i d¿agregació: 1979-2017
Volum i suport
10.970 fotografies, tant positius com negatius, en blanc i negre i en color. Diapositives en color de formats: 35 mm, 6 × 6 cm, 6 × 7 cm, 7 × 7 cm, 8,5 × 8,5 cm. Negatius en color i en blanc i negre en format 35 mm. /15.246 imatges digitals en TIFF, en suport magnètic. / 132 llibres i revistes.
Àrea de context
Nom del productor/s
Kim Castells.
Història del/s productor/s
Joaquim Castells Benosa, conegut com a Kim Castells (Barcelona, 23 de juliol de 1947), és fotògraf, dissenyador industrial i empresari, i va ser propietari d¿un hotel rural a Púbol fins al 2022 juntament amb la seva dona. Es va iniciar com a fotògraf professional l¿any 1978 i va publicar el seu primer llibre el 1981. Des d¿aleshores ha publicat més de 90 títols amb fotografies de paisatge, arquitectura i patrimoni, amb els quals ha esdevingut un dels fotògrafs amb més llibres publicats. Ha treballat per a agències com Photostock i editorials com Lunwerg. També ha treballat com a fotoperiodista de manera puntual pel Dominical de La Vanguardia, al costat de Màrius Carol; també ha fet treballs per a la revista Descobrir Catalunya. Ha col·laborat amb autors destacats de la literatura catalana com Josep Pla, Josep Maria de Sagarra, Joan Brossa, Lluís Racionero, Màrius Carol, Lluís Permanyer, Carme Riera, Baltasar Porcel, etc. Ha estat soci de Vision i Fotocontacta. Ha treballat com a fotògraf en jaciments arqueològics al Marroc.
Història arxivística
El fons es va generar a partir de l¿activitat de fotògraf professional de l¿autor i correspon als reportatges elaborats a les comarques gironines. El fons estava conservat al seu domicili. L¿autor ha anat disgregant el fons i proposant l¿adquisició de reportatges a diversos arxius, ajuntaments i centres culturals de Catalunya i Espanya. El fons Kim Castells va ser ingressat en dipòsit a INSPAI, Centre de la Imatge, a partir del 2018 fins a la regulació de l¿adquisició dels reportatges, el juny del 2019. Successivament, es van fer 4 dipòsits entre el 19 desembre de 2018 i el 13 febrer del 2019. El novembre de 2020 va donar amb caràcter gratuït 132 publicacions perquè es puguin incorporar al centre de documentació fotogràfica i audiovisual INSPAI.
Dades sobre l’ingrés
El mes d¿abril del 2017, Kim Castells es va posar en contacte amb INSPAI per comunicar la seva intenció d¿ingressar el seu fons a les instal·lacions del Centre, cosa que es va formalitzar el 2019. Les fotografies del fons van ingressar a la Diputació de Girona amb número d¿expedient 2018/9579, aprovat pel Decret 2019/1497. El fons inclou les imatges corresponents a les comarques gironines, i amb aquest ingrés la Diputació de Girona esdevenia propietària de les imatges i titular exclusiva dels drets d¿explotació (còpia, reproducció, comunicació pública i transformació) existents sobre aquestes imatges, titularitat que va obtenir fins al seu pas a domini públic i sense límit territorial. El 16 de novembre de 2020 va fer donació amb formulari de donació simple de llibres, revistes i material bibliogràfic.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
El fons del fotògraf Kim Castells inclou imatges des del 1979 fins a l¿actualitat. El total de la seva producció s¿estén per bona part de la geografia de Catalunya, l¿Estat espanyol i altres zones internacionals com el Marroc i Tunísia, on va treballar fent reportatges d¿excavacions arqueològiques. Dins l¿obra produïda per Castells durant la seva trajectòria com a fotògraf hi trobem reportatges referents a la zona a les comarques gironines, que són els que majoritàriament han ingressat a INSPAI. La temàtica se centra en el paisatgisme natural de muntanya, de costa i municipis. També documenta el patrimoni i arquitectura del país, com els reportatges sobre diferents masies catalanes, de les quals presenta una visió quasi inèdita amb vistes exteriors i, sobretot, de moltes de les estances interiors. Els reportatges sobre les comarques gironines són de la Costa Brava, la Cerdanya, la Garrotxa, Olot i balnearis, Cadaqués, l¿Escala, la Selva, la Passió de Girona, les fotografies del llibre Mars (fotografies de la Costa Brava) i pantocràtors de Girona. El fons també integra 132 publicacions de llibres i revistes, entre les quals podem destacar 59 revistes de la botiga especialitzada en fotografia Casanova Professional, 9 de Kodak Fotografia Internacional, 48 catàlegs publicitaris de càmeres i objectes fotogràfics, i diversos manuals de fotografia.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
L¿autor ha anat disgregant el fons i proposant l¿adquisició de reportatges a diversos arxius, ajuntaments i centres culturals de Catalunya i Espanya. Ha fet cessions, donacions i vendes als organismes següents: ¿ Diputació de Barcelona. ¿ Arxiu Històric del Poblenou (250 fotografies). ¿ Ajuntament de Barcelona (diversos fulls de contactes). ¿ Arxiu Comarcal de l¿Alt Empordà (Cadaqués, 300 imatges del llibre). ¿ Ajuntament de Vic (1.000 fotografies). ¿ Consell General d¿Aran (850 fotografies). ¿ Mestrat de Terol (650 fotografies). ¿ Fototeca de Navarra (2.000 diapositives).
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Roger Mirabent, setembre del 2022. Lydia Ballester, octubre del 2022.
Fonts
Documentació administrativa relacionada amb l¿ingrés i del fons.¿
< Torna al llistat
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 consultes@inspai.catconsultes@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018