Fons F. Ponsatí (MMECAE)

Fons F. Ponsatí (MMECAE)

Felip Ponsatí i Terradas

Felip Ponsatí i Terradas (Banyoles, 1946) ha estat mestre de primària i inspector d'ensenyament. Des del 1979 fins al 1985 va ser l'impulsor de la renovació pedagògica a les comarques gironines, a través del Moviment de Mestres per una Escola Catalana de l'Alt Empordà (MMACAE).

El fons audiovisual, que consta de 30 pel·lícules, és fruit de la seva tasca com a mestre de primària i com a membre d'aquest moviment, el qual va fer pel·lícules de suport a la pedagogia per a escoles i filmacions de les activitats que es duien a terme des del Moviment, com ara les escoles d'estiu o els berenars pedagògics.

El contingut també es basa en documentals o animacions que es feien servir com a recursos didàctics per a les escoles.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 68
Nivell de descripció
Fons
Títol
Fons F. Ponsatí (MMECAE)
Data/es
Dates de creació i d¿agregació: 1970-1990.
Volum i suport
El fons consta de 30 pel·lícules de format 8 mm, suport acetat de cel·lulosa i 2 cartells, en format paper.
Àrea de context
Nom del productor/s
Felip Ponsatí i Terradas
Història del/s productor/s
Felip Ponsatí i Terradas (Banyoles, 1946) ha estat mestre de primària i inspector d¿ensenyament. És una persona lligada, per tradició familiar i laboral, a l¿escola i al món de l¿ensenyament. Des del 1979 fins al 1985 va ser l¿impulsor de la renovació pedagògica a les comarques gironines, a través del Moviment de Mestres per una Escola Catalana de l¿Alt Empordà (MMACAE). Com a membre d¿aquest moviment va produir pel·lícules de suport a la pedagogia per a escoles i filmacions de les activitats que es duien a terme des del MMACAE, com ara les escoles d¿estiu o els berenars pedagògics.
Història arxivística
El gener del 2015, Felip Ponsatí es va posar en contacte amb la Diputació de Girona mitjançant un document de proposta de donació, amb la voluntat de fer entrega del fons, ubicat al seu domicili habitual, amb la intenció de donar-lo a conèixer i de posar-lo a disposició pública amb accés lliure per als usuaris d¿INSPAI, Centre de la Imatge, ja que a casa seva no volia seguir conservant-lo i volia que se¿n fes difusió. Entre el material didàctic sorgit del MMACAE, Felip Ponsatí conservava fotografies, documentació, pel·lícules d¿animació i documentals de suport per a les classes d¿escola. El donant manifestava la seva intenció de fer donació de les pel·lícules. Les fotografies i la documentació van ser ingressades per ell mateix a l¿Arxiu Comarcal de l¿Alt Empordà (ACAE). Les pel·lícules estaven instal·lades en bobines de dos diàmetres diferents: 12,5 i 7,5 cm. En la primera, la més gran, les pel·lícules eren dins les capses de plàstic originals i en les més petites dins de pots metàl·lics. Els cartells estaven guardats en bosses i carpetes. El fons va restar el 2014 en dipòsit a INSPAI fins a la formalització del contracte de donació. Juntament amb el donant s¿ha previst l¿opció de traslladar els materials físics a la Filmoteca de Catalunya per a la seva conservació permanent, una vegada han estat digitalitzats i tractats documentalment per poder-ne fer difusió des d¿INSPAI, com a detentors dels drets d¿explotació i propietaris del fons. El 2020 es van digitalitzar 29 de les pel·lícules de telecine de 8 mm, embolicades una a una en paper de conservació permanent i amb la codificació de cadascuna referenciada en l¿embolcall.
Dades sobre l’ingrés
El gener del 2015, Felip Ponsatí es va posar en contacte amb la Diputació de Girona per mitjà d¿un document de proposta amb el número del registre general de la Diputació de Girona 2015/3456P de donació de fons. El 21 d¿abril de 2015, la Junta de Govern de la Diputació de Girona va acceptar l¿acord de la proposta de donació formulada per Felip Ponsatí, i es va signar el contracte de donació del fons audiovisual i la cessió de drets d¿explotació a aquesta institució.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
L¿àmbit geogràfic dels documents audiovisuals es concentra a la zona de les comarques gironines, l'Alt Empordà i la Garrotxa, sobretot, amb temes tan interessants com ara la pedagogia escolar, les sortides didàctiques, els berenars pedagògics, les escoles d'estiu, vistes i paisatges de comarques gironines, etc. La temàtica se centra en el Moviment de Mestres per a una Escola Catalana de l'Alt Empordà, que tenia com a objectiu fomentar una escola de qualitat. Entre les mesures més destacades hi havia afavorir les activitats, la formació permanent de mestres, l'intercanvi d'experiències, tot arrelat a una cultura catalana i pública. Es tracta, doncs, de documentals o animacions que es feien servir com a recursos didàctics per a les escoles. Les temàtiques tractades són, per exemple, la geografia, el vulcanisme o els canvis de paisatge dels pobles de les comarques gironines. Aquests documentals s¿utilitzaven per preparar els alumnes abans de les excursions, per poder treballar els temes de les sortides amb antelació. També es gravaven les excursions realitzades, per exemple a Besalú, la Garrotxa, puig Redon, Castellfollit de la Roca, a la comarca de l'Alt Camp, Figueres, Olot o Sant Jaume de Llierca. D¿altra banda, també trobem cintes de suport escolar, fetes amb animacions muntades pel mateix Felip Ponsatí, com per exemple una animació per ensenyar les lletres als nens. I finalment, les trobades de mestres com els berenars pedagògics, les escoles d'estiu i altres treballs del mateix MMACAE.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Les fotografies i la documentació del Moviment de Mestres de l'Alt Empordà van ser ingressades per Felip Ponsatí a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE).
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Lydia Ballester, setembre del 2022.
Fonts
Documentació administrativa relacionada amb l¿ingrés i el tractament tècnic del fons. En cada bobina hi ha inscripcions del seu contingut; normalment només hi ha un audiovisual.
< Torna al llistat
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018