Col·lecció Josep Maria Vila
Josep Maria Vila i Medinyà
Josep Maria Vila i Medinyà (Celrà, 1952) és llicenciat en filologia catalana i investigador.
La col·lecció ha estat aplegada per Josep Maria Vila, fruit de la seva faceta com a estudiós i historiador de la cultura. Està formada per dues parts que ingressaren en dos moments diferents. La primera, que ingressà el 2011, la formen dos retrats de dones, datats entre el 1910 i el 1916. Són dos positius sobre paper amb cartró secundari, en què s¿ha utilitzat el procediment del col·lodió mat, amb un format de 31 × 25, realitzats per l'autor Joan Llinàs Badosa amb galeria ubicada a l'avinguda Jaume I de Girona, amb el nom Arte Moderno des del 1910 fins al 1916.
Les fotografies de la segona part, que ingressaren el 2016, tenen la localització a Palafrugell, Girona, Barcelona, el Pertús, Perpinyà, Ceret, etc. Les temàtiques inclouen retrats d'estudi i vistes de paisatges. Hi ha alguns retrats interessants per la postura de les persones retratades, com per exemple un capellà, retrats de dones diverses, etc. Pel que fa als autors, podem destacar Rafael Areñas (un autor important de la Barcelona de final del segle XIX) i Jaume Ferrer (Palafrugell), entre d'altres.
Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 9
Nivell de descripció
Fons
Títol
Col·lecció Josep Maria Vila
Data/es
Dates de creació: 1910-1950
Volum i suport
106 fotografies, en suport de paper, amb imatge final positiva, la majoria en blanc i negre, en diversos formats.
Àrea de context
Nom del productor/s
Josep Maria Vila Medinyà
Història del/s productor/s
Josep Maria Vila i Medinyà (Celrà, 1952) és llicenciat en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. És estudiós de la literatura popular i de la vella dramatúrgia catalana, investigador en el camp de la recerca dels segles XVII-XVIII i historiador de la cultura. És autor de diversos estudis i llibres sobre aquestes especialitats. Alguns dels seus treballs han estat l¿edició de l¿obra de teatre inèdita Jueus (2005), de Miquel de Palol, La processó dels Dolors de Mieres i la representació de la Passió (2003) i El jardí de les paraules (2001). És membre de diverses entitats filològiques i forma part de la Junta de l¿Institut d¿Estudis Gironins. Sol o en col·laboració amb altres estudiosos, és autor de diversos estudis, monografies i edicions de textos d¿adrogueria, cuina i rebosteria catalanes. En francès ha propiciat, i n¿ha fet el pròleg, l¿edició francesa de Promenade d¿anniversaire, de Joan Vinyoli (1990), i ha signat la nota introductòria a la traducció francesa de Josafat (2016). En la seva faceta d¿historiador també s¿inclou la de col·leccionista i bibliòfil. Josep Maria Vila és fill d¿una antiga família benestant de Rupià i el seu besavi havia estat alcalde de Rupià.
Història arxivística
Aquesta col·lecció ha ingressat en dues fases. El primer ingrés es va produir l¿any 2011. Es tractava de dues fotografies adquirides per Josep Maria Vila al llibreter Joan Cortés de Girona, l¿any 2001, juntament amb més material gràfic i en paper. Després d¿aquest ingrés, es va iniciar el tractament donant d¿alta la donació al registre d¿ingressos i fent un inventari i un informe per formalitzar-lo. El 2012 es van digitalitzar les imatges amb la càmera Phase One i posteriorment es va fer el tractament digital i la gestió del color. El mateix any es van netejar les imatges traient-ne la pols amb un pinzell fi i una pera d¿aire; es van codificar i descriure a la base de dades general d¿INSPAI, Centre de la Imatge, i es van reubicar en material de conservació permanent, amb fundes de polièster i dins una carpeta de cartró de pH neutre. Les fotografies originals es conserven als dipòsits de conservació d¿INSPAI en capses de gran format (G1). El 9 de maig de 2016 Josep Maria Vila va oferir a INSPAI una col·lecció de 104 fotografies, algunes de les quals són de procedència familiar. Les fotografies tenen formats diversos: sobretot són postals i targetes de visita, però també hi ha algun gabinet i boudoir.
Dades sobre l’ingrés
El primer ingrés es va formalitzar el dia 1 de març de 2011 a partir d¿un formulari de donació simple firmat per Josep Maria Vila i entrat al Registre General de la Diputació de Girona. La Diputació va aprovar la donació a partir d¿un decret de la Junta de Govern del 20 de desembre de 2011. El 30 d¿agost de 2016 va ingressar la segona part de les imatges.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Les dues fotografies donades per Josep Maria Vila van ser fetes pel fotògraf gironí Joan Llinàs i Badosa, un fotògraf de Sant Daniel que va construir l'any 1910 una galeria a l'avinguda Jaume I de Girona amb el nom d'Arte Moderno. L¿any 1916 es va traslladar a Barcelona i es van fer càrrec de la galeria els fotògrafs Barber i Pereferrer. Es tracta de dos retrats de dones, datats entre el 1910 i el 1916, positius sobre paper, amb procediment de gelatina i plata i de format de 31 × 25 cm. L¿àmbit geogràfic es concentra a la ciutat de Girona. Les fotografies de la segona fase es localitzen a Palafrugell, Girona, Barcelona, el Pertús, Perpinyà, Ceret, etc. Les temàtiques inclouen retrats d'estudi i vistes de paisatges. Hi ha alguns retrats interessants per la postura dels retratats, com per exemple un capellà, retrats de dones diverses, etc. Pel que fa als autors, podem destacar Rafael Areñas (un autor important de la Barcelona de final del segle XIX) i Jaume Ferrer (Palafrugell), entre d'altres.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
Sònia Granel, maig del 2013. Actualitzada Sílvia Padrós, octubre del 2016.
Actualitzada per Lydia Ballester, setembre del 2022.
Fonts
Documentació administrativa relacionada amb l¿ingrés i el tractament tècnic del fons.
<
Torna al llistat
Següent fons
>