Logo DDGI

Col·lecció Josep Maria Vila

Col·lecció Josep Maria Vila

Aquesta donació està formada per dos retrats de dones, datats entre 1910 i 1916, aproximadament. Són dos positius sobre paper amb cartró secundari, el procediment utilitzat és el col·lodió mat, amb un format de 31x25. Els retrats han estat realitzats per l'autor Joan Llinàs Badosa amb galeria ubicada a l'avinguda Jaume I de Girona, amb el nom "Arte Moderno" des de 1910 a 1916.

Les fotografies de la segona fase es localitzen a Palafrugell, Girona, Barcelona, el Pertús, Perpinyà, Ceret, etc. Les temàtiques inclouen retrats d'estudi i vistes de paisatges. Hi ha alguns retrats interessants per la postura dels retratats, com per exemple un capellà, retrats de dones diverses, etc. Pel que fa als autors, podem destacar Rafael Areñas (un autor important de la Barcelona de final del segle xix) i Ferrer (Palafrugell), entre d'altres.

Àrea d’identificació
Codi de referència
CAT INSPAI 9
Nivell de descripció
Fons
Títol
Col·lecció Josep Maria Vila
Data/es
Data inicial: 1910 / Data final: 1916
Volum i suport
106 fotografies, en suport de paper, amb imatge final positiva en blanc i negre, i en diversos formats.
Àrea de context
Nom del productor/s
Josep Maria Vila Medinyà
Història del/s productor/s
Josep Maria Vila i Medinyà (Celrà, 1952) és llicenciat en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. És estudiós de la literatura popular i de la vella dramatúrgia catalana, investigador en el camp de la recerca dels segles xvii-xviii i historiador de la cultura. És autor de diversos estudis i llibres sobre aquestes especialitats. Els seus darrers treballs han estat l'edició de l'obra de teatre inèdita Jueus, de Miquel de Palol, La processó dels Dolors de Mieres i la representació de la Passió i El jardí de les paraules. És membre de diverses entitats filològiques i forma part de la Junta de l'Institut d'Estudis Gironins. Sol o en col·laboració amb altres estudiosos, és autor de diversos estudis, monografies i edicions de textos d'adrogueria, cuina i rebosteria catalanes. Dins la seva faceta d'historiador també s'inclou la de col·leccionista.
Història arxivística
Aquesta col·lecció ha ingressat en dues fases. El primer ingrés es va produir l'any 2011. Aquestes dues fotografies van ser adquirides pel Sr. Vila al llibreter Joan Cortés de Girona, fa deu anys, juntament amb altre material gràfic i en paper. Després de conservar les imatges a casa seva durant una dècada, va decidir donar-les al Centre de la Imatge l'any 2011. Després de l'ingrés, es va iniciar el tractament donant d'alta la donació al registre d'ingressos i fent un inventari i un informe per formalitzar l'ingrés. El 2012 es van digitalitzar les imatges amb la càmera Phase One i posteriorment es van fer el tractament digital i la gestió del color. El mateix any es van netejar les imatges traient-los la pols amb un pinzell fi i una pera d'aire, es van codificar i descriure a la base de dades general del Centre, i es van reubicar en material de conservació permanent, amb fundes de polièster i dins una carpeta de cartró de pH neutre. Les fotografies originals es conserven als dipòsits de conservació d'INSPAI en capses de gran format (G1). El 9 de maig de 2016 el Sr. Vila va oferir al Centre una col·lecció de 104 fotografies, algunes de les quals de procedència familiar. Vila és fill d'una antiga família benestant de Rupià i el seu besavi havia estat alcalde de Rupià. Va comentar, però, que no podia documentar res. També és col·leccionista i bibliòfil. Les fotografies tenen formats diversos: sobretot són postals i targetes de visita, però també hi ha alguns cabinet i boudoir.
Dades sobre l’ingrés
El primer ingrés es va formalitzar el dia 1 de març de 2011 a partir d'un formulari de donació simple firmat pel Sr. Vila i entrat al registre general de la Diputació de Girona. La Diputació va aprovar la donació a partir d'un decret de la Junta de Govern del 20 de desembre de 2011.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Les dues fotografies donades pel Sr. Josep Maria Vila van ser fetes pel fotògraf gironí Joan Llinàs i Badosa, un fotògraf de Sant Daniel que va construir l'any 1910 una galeria a l'avinguda Jaume I de Girona amb el nom d'Arte Moderno. L'any 1916 es va traslladar a Barcelona i es va fer càrrec de la galeria Barber i Pereferrer. Es tracta de dos retrats de dones, datats entre el 1910 i el 1916, aproximadament, positius sobre paper, amb procediment de gelatina i plata i de format de 31 × 25 cm. L'àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a la ciutat de Girona. Les fotografies de la segona fase es localitzen a Palafrugell, Girona, Barcelona, el Pertús, Perpinyà, Ceret, etc. Les temàtiques inclouen retrats d'estudi i vistes de paisatges. Hi ha alguns retrats interessants per la postura dels retratats, com per exemple un capellà, retrats de dones diverses, etc. Pel que fa als autors, podem destacar Rafael Areñas (un autor important de la Barcelona de final del segle xix) i Ferrer (Palafrugell), entre d'altres.
Àrea de condicions d’acccés i ús
Condicions d’accés
Accés lliure i gratuït.
Àrea de documentació relacionada
Documentació relacionada
Àrea de control de la descripció
Autoria i data/es
SGM, maig del 2013. Actualitzada SPC, octubre del 2016.
Fonts
< Torna al llistat Següent fons >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018