Dones:
Cent anys d’imatges. Els fons de l’Arxiu d’Imatges Emili Massanas i Burcet
L’exposició «Dones. Cent anys d’imatges» va ser la primera d’un projecte per mostrar els fons fotogràfics d’INSPAI i editar-ne un catàleg. Aquest és el resultat d’una mostra que va aplegar més de tres-centes fotografies de finals dels segle XIX a finals del segle XX (unes cent deu imatges en suport físic i la resta en una projecció digital), emmarcades en vuit àmbits de l’esfera privada, laboral i social femenina. L’ exposició es va inaugurar el 8 de març de 2005 a la Casa de Cultura de Girona.
El llibre mostra, a partir de l’observació i l’anàlisi de les fotografies, els canvis socials, econòmics, laborals i culturals que s’han produït en la situació de les dones al llarg d’aquests cent anys, paral·lelament a l’evolució de la història de la fotografia.
De retratistes a fotògrafs:
Cent anys d’imatges (II). Els fons de l’Arxiu d’Imatges Emili Massanas i Burcet
Aquest volum forma part del projecte d’exposicions de temàtica diversa que organitza l’Arxiu d’Imatges de la Diputació de Girona amb l’objectiu de difondre els seus fons. El 24 de maig de 2007 es va inaugurar una mostra que aplegava més de sis-centes imatges d’entre finals del segle XIX i la darreria del segle XX, la majoria en projeccions digitals i la resta en fotografies i peces originals, totes relacionades amb el món de la fotografia.
L’exposició i el seu catàleg s’estructuren en vuit àmbits on es pretén que el públic, pugui fer una mirada al passat i copsar els canvis que s’han produït en el món de la fotografia i dels fotògrafs de les comarques gironines al llarg d’aquests cent anys.
Mirades a la col·lecció:
Una lectura contemporània a 100 anys de fotografia (1860-1960)
La publicació del tercer volum de la col·lecció «Cent Anys d’Imatges» té per objectiu fer lectures transversals i temàtiques dels fons d’INSPAI a fi de difondre la memòria històrica fotogràfica de les comarques gironines. El projecte Mirades neix amb la voluntat de (re)llegir aquests fons i col·leccions fotogràfiques des d’una òptica contemporània, a través de tretze autors (Mariona Comellas, Quim Curbet, Quim Espanyol, Cristina Garcia, Rosa Gil, Josep Maria Fonalleras, Cristina Masanés, Imma Merino, Lluís Muntada, Adrià Pujol, Marta Segarra, Eva Vàzquez i Mercè Vila) allunyats de l’àmbit de la fotografia, i alhora donar visibilitat a imatges sovint despullades d’autoria i context, més enllà dels grans noms de la fotografia gironina.
La publicació, editada el 2022, conté prop de tres-centes fotografies, totes en blanc i negre, que s’han seleccionat de deu fons i col·leccions de fotografia d’INSPAI, i d’un volum inicial de quaranta mil imatges, del període comprès entre 1860 i 1960.