ARTICLES / INVESTIGACIÓ

Guia de digitalització d'arxius fotogràfics

Valentí Fargnoli, delegat de l'Arxiu Mas. Carme Perrotta.


Aquest article, escrit per Carmen Perrota, historiadora de l’art, doctora per la Universitat de Barcelona i tècnica documentalista de l’Institut Amatller d’Art Hispànic (departament de fotografia), és un estudi basat en una anàlisi comparativa entre les fotografies de Valentí Fargnoli conservades a l’Institut Amatller d’Art Hispànic, dins el fons d’Adolf Mas, i les fotografies del Fons Valentí Fargnoli custodiades a INSPAI, Centre de la Imatge.

Les fotografies coincidents, comparades les unes amb les altres, aporten informació molt interessant, com ara una datació més precisa o hipòtesis sobre la creació de reportatges o la forma d’execució de les imatges per part del fotògraf.

Valentí Fargnoli, delegat de l'Arxiu Mas
Guia de digitalització d'arxius fotogràfics

L'Emili Massanas que vaig conèixer. Jordi Mestre.


En el marc de la #SIA2024 Setmana Internacional dels Arxius volem recordar per què el nostre servei d'arxiu porta el nom d'Emili Massanas i Burcet.

El 1993 la família d'Emili Massanas va dipositar els treballs del col·leccionista gironí a la Diputació de Girona, i es va instituir així l'Arxiu d'Imatges Emili Massanas i Burcet (que actualment forma part d' INSPAI). La seva figura ha estat clau per a la recerca, va fer una feina important d'investigació i documentació de fotògrafs i fotografies, sobretot de les comarques gironines, però l'Emili també va ser un dissenyador, fotògraf afeccionat i col·leccionista d'imatges, entre moltes altres coses!

El voleu conèixer? Jordi Mestre Vergés escriu sobre «L'Emili Massanas que vaig conèixer».

L'Emili Massanas que vaig conèixer
Guia de digitalització d'arxius fotogràfics

«Dues "negres" de l'Estartit. L'istiu etern de Pilar i Marta Elias Pagès». Gemma Busquets.


Un article de Gemma Busquets Ros, periodista banyolina, investiga sobre una petita part del fons fotogràfic Elias Pagès.

El fons familiar Elias Pagès és un fons fotogràfic privat de tipus familiar, ingressat a INSPAI a partir d'una donació del doctor Pere Peya Fusellas. És destacable, d'una banda, perquè aplega diversos procediments fotogràfics i, de l'altra, perquè conté fotografies de diversos països on van viure els diferents membres de la família.

El text presenta una crònica evocadora centrada en les vides de les germanes Pilar i Marta Elias Pagès durant els estius del anys 1930 a l'Estartit.

«Dues "negres" de l'Estartit. L'istiu etern de Pilar i Marta Elias Pagès»
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situació Avís legal Diputació de Girona 2018