Presentació de l'exposició virtual interactiva del projecte fotogràfic «Identitats vàlides», d'Isaac Flores, dinovè Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya
Avui
tornem a inaugurar «Identitats vàlides» d'una manera especial, des de la sala d'exposicions de la
Casa de Cultura de la Diputació de Girona, convertida en aquesta ocasió en un
equipament virtual de primer nivell en el qual podreu navegar amb facilitat per tota la sala i ampliar les imatges i els panells informatius amb un sol
clic.
L'exposició es va inaugurar el 2 de març de 2021 a la sala d'exposicions del primer pis de la Casa de Cultura i es va poder veure fins al 16 d'abril.
Encara no coneixeu el Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya?
El Premi Joves Fotògraf(e)s és un projecte engegat per INSPAI que va néixer l'any 2001 amb la voluntat d'impulsar la fotografia artística i documental i, alhora, donar suport a la creació, estimular els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes i promoure l'obra de creadors audiovisuals. Amb aquest programa s'aconsegueix, d'una banda, generar un espai de trobada de l'obra de fotògrafs i fer-ne difusió, fomentar la creació fotogràfica i acostar al gran públic la fotografia des de tots els vessants; de l'altra, oferir als ajuntaments una proposta cultural mitjançant una exposició itinerant i el catàleg corresponent.
El Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya està dotat amb 1.000 euros per al projecte seleccionat.
Tal com estableix la convocatòria, INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, impulsor del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, programa una exposició amb aquestes imatges, n'edita un catàleg i en fa la presentació a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Posteriorment, l'exposició s'integra dins el programa d'exposicions itinerants de la Diputació per oferir-la a tots els municipis gironins que la sol·licitin.
L'exposició també forma part de certàmens i festivals fotogràfics: el Festival Off 2021, a Perpinyà; l'Imaginària, a Castelló de la Plana; la Biennal Olot - Fotografia, i el Festival Mirades, de Torroella de Montgrí, entre d'altres. Al mateix temps, l'exposició es pot veure al lloc web d'INSPAI.
El projecte guanyador de la dinovena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya
«Identitats vàlides» és una mostra de l'obra fotogràfica d'Isaac Flores sobre l'escena queer barcelonina, on es recopilen imatges de l'any 2018 al 2020, centrades en l'art del drag, el transformisme i la dissidència sexual del col·lectiu LGTBIQ+.
El projecte comença de manera no intencionada quan l'Isaac s'emporta la càmera analògica en les seves sortides nocturnes centrades en el Raval i el «Gaixample». Un cop pren consciència de la importància i el pes de les seves fotografies, comença a fer sessions en exteriors i a l'estudi amb llum natural, lluny de la foscor i el flaix, aplicant la metodologia de la fotografia clàssica, la fotografia de moda, i combinant diferents formats, com el digital, l'analògic i la Polaroid. Així és com comença la construcció d'un imaginari que ens recorda una Barcelona preolímpica, canalla, lliure de prejudicis i on la llibertat impera per sobre de tot.
«Totes les persones que he retratat en aquesta exposició han format part del meu aprenentatge com a artista i persona. A totes elles els tinc un afecte i una admiració molt grans, perquè tenen la valentia de ser qui són en un món hostil, que no ens ho posa gens fàcil», indica Isaac Flores.
«Identitats vàlides» cerca ser una denúncia i un toc d'atenció contra la intolerància i l'odi que reben les persones del col·lectiu LGTBIQ+ per la seva manera de ser, estimar i expressar-se. A Espanya, el 85 % de les persones trans estan a l'atur. El conjunt del col·lectiu LGTBIQ+ té menys accés a la feina i guanya un 4 % menys.
Conegueu Isaac Flores, autor d'«Identitats vàlides»
Isaac Flores neix a Barcelona l'any 1994. Es cria en un barri perifèric de la Ciutat Comtal, l'Hospitalet de Llobregat, on resideix actualment.
De molt jove, mostra un gran interès per les arts plàstiques. Als divuit anys i cursant el batxillerat, adquireix la seva primera càmera fotogràfica. En acabar, s'inscriu a un curs d'especialització en fotografia de moda de l'
Escola de Fotografia IEFC. Finalitzat el curs, desenvolupa el seu estil fotogràfic de manera independent i autodidacta. En descobrir el món de la nit LGBTIQ+ barcelonina, comença a retratar i a documentar, càmera en mà, els cercles on pernocta i amb els quals es relaciona. Barrejant el seu imaginari del món de la
moda, el
cinema i l'
art en general, mostra una realitat fora de la norma que impera a la ciutat.
Fotografia 1: Captura de pantalla de l'exposició virtual «Identitats vàlides».
Fotografia 2: Virginia Hielo, 2018.Fotografia 3: Procés de transformació de la Fernanda. (Maquillatge: Natalia Montoya) Fotografia 4: Les Venus de Flores: Abelarda i Fernanda minuts abans de baixar al Cafè Ocaña, 2020. (Maquillatge i perruqueria: Natalia Montoya)