Exposició

Exposiciones virtuales

Paredadors i pedrers, en perill d'extinció

Ciclo: Joves Fotògrafi(e)s de Catalunya XX (2022)

Autores: Anna Lofi

Un reportatge fotogràfic sobre la pedra seca a Menorca ha guanyat la vintena convocatòria del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. L'autora és Anna Lofi (López Figueras) amb un projecte del qual la Comissió d'avaluació en destaca especialment el fet que vincula territori, natura i tradició i que s'ha imposat al total de nou treballs presentats.

Es tracta d'un reportatge de gran qualitat que posa en valor l'art de la pedra seca i permet acostar al públic aquesta tècnica encestral, que l'any 2018 va ser inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Si es posessin en línia recta tots els murs fets de pedra seca a Menorca, donarien unes quantes voltes al planeta.

Una de les coses que més criden l'atenció quan es posen els peus a l'illa és la quantitat de pedra que es veu en el paisatge i les construccions de pedra que s'hi fan. Menorca és coneguda pels talaiots, les navetes i les ciutats de pedra, datats a la prehistòria.

També pels murs i altres edificacions tradicionals més recents construïts amb pedra seca, i per les pedreres de calcària i marès, que van donar vida a l'illa durant tot un segle. Avui en dia, aquestes construccions necessiten manteniment, però no hi ha mà d'obra qualificada per fer-lo.

Tal com el mateix nom indica, l'art de la pedra seca o de la paret en sec consisteix a apilar i encaixar pedres i roques, sense cap tipus d'argamassa, per crear una estructura. Marges, pous d'aigua, tancats per a bestiar, cabanes, camins... són algunes de les construccions que es poden trobar per tota l'illa fetes de pedra seca. Menorca és Reserva Natural de la Biosfera, i la tècnica de la paret de pedra seca crea un equilibri entre l'explotació de l'entorn i el respecte cap al medi ambient. Durant els segles XIX i XX hi va haver una gran activitat a les diferents pedreres de tot el territori, un sector que també està amenaçat de desaparèixer. 


Vídeo 

Lugar

Sol·licita l'exposició

Dias


Sol·licita l'exposició al següent enllaç: Paredadors i pedrers, en perill d'extinció - Activitats al territori - Diputació de Girona (ddgi.cat)

Històrico

Casa de Cultura de la Diputació de Girona - Girona
Del 4 d'octubre al 18 de novembre de 2022

Festival FineArt - Igualada
Del 24 febrer al 19 març 2023

Festival Mirades -Torroella de Montgrí
Del 24 març al 23 abril 2023

Festival Mitgeres - Valls
Del 04 al 22 d'octubre de 2023

Mirador Photo -Garrigàs
Del 01 al 24 de setembre de 2023

Setmana de la Pedra seca - Llers
Del 13 novembre al 13 desembre 2023

Catalogo

Catalogo
<  Volver al listado Siguiente exposición >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situación Aviso legal Diputació de Girona 2018