CICLO DE CONFERENCIAS

FORMACIÓN

FORMACIÓ - IMÀGORA

Les conferències d'INSPAI tenen l'objectiu d'impulsar la cultura fotogràfica a partir de les experiències dels ponents.

Cicle Triangular: dona, narració i memòria en la fotografia documental- 2024

Conferència: Fotografia i patrimoni

El mes d’octubre comença un nou «cicle triangular», un cicle coordinat pel fotoperiodista Javier Luengo, en el qual es proposa reflexionar sobre la fotografia documental, la fotografia artística i el fotoperiodisme, diferents branques de la fotografia que plantegen diferents problemàtiques que afecten directament la societat actual. El cicle té com a objectiu divulgar la fotografia documental i les seves pràctiques a través de la mirada de les dones per reivindicar el seu paper en l’escena fotoperiodística actual.

Les fotògrafes i artistes Neus Solà, Lorena Ros i Natxa Pomar són les protagonistes d’aquest cicle. Són dones de l’àmbit del fotoperiodisme i la fotografia documental que ens parlaran de la seva feina (d’on neix, per què i com), dels seus projectes artístics, del tractament dels temes que escullen i de les dificultats a què s’enfronten per la seva condició feminista quan desenvolupen els seus treballs com a fotògrafes

Formulari d'inscripció

Descarrega't el pdf amb la informació

Cicle Triangular: dona, narració i memòria en la fotografia documental- 2023

Conferència: Fotografia i patrimoni

El mes de setembre comença el «Cicle triangular», un cicle coordinat pel fotoperiodista Javier Luengo, en el qual es proposa reflexionar sobre la fotografia documental i el fotoperiodisme, dues branques de la fotografia que plantegen diferents problemàtiques que afecten directament la societat actual. El cicle té com a objectiu divulgar la fotografia documental i les seves pràctiques a través de la mirada de les dones per reivindicar el seu paper en l’escena fotoperiodística actual.

Les fotògrafes i artistes Maria Contreras Coll i Lurdes R. Basolí són les dues protagonistes d’aquest cicle. Són dones de l’àmbit del fotoperiodisme i la fotografia documental que ens parlaran de la seva feina (d’on neix, per què i com), dels seus projectes artístics, del tractament dels temes que escullen i de les dificultats a què s’enfronten per la seva condició feminista quan desenvolupen els seus treballs com a fotògrafes.

Formulari d'inscripció

Descarrega't el pdf amb la informació

Cicle Triangular: cos, política i matge - 2022

Conferència: Fotografia i patrimoni

Aquesta tardor comença el «Cicle triangular», amb dues conferències que proposen reflexionar sobre les possibles interrelacions entre cos, política i imatge, els afectes i efectes que despleguen, i els mecanismes que poden posar en moviment aquestes interrelacions.

Les fotògrafes i artistes Tanit Plana i Ona Bros seran les dues protagonistes d’aquest cicle. Ens parlaran del seu treball artístic, dels seus processos d’investigació i de les seves aproximacions a aquest espai ple d’afectes, dissonàncies i friccions que constitueix la confluència de cos, política i imatge. Ambdues conferències tindran lloc a la Casa de Cultura de Girona.

Descarrega't el pdf amb la informació

2019 - CONFERÈNCIA «FOTOGRAFIA I PATRIMONI: VALENTÍ FARGNOLI I LA CATALOGACIÓ I RECUPERACIÓ DELS BÉNS ARQUITECTÒNICS I ARTÍSTICS A CATALUNYA DURANT EL NOUCENTISME»

Conferència: Fotografia i patrimoni

A càrrec de Carmen Perrotta, historiadora de l'art, doctora especialista en història de la fotografia del segle XX, i Montserrat Baldomà, conservadora de fotografia, historiadora i fotògrafa

Dimarts, 8 d'octubre, a les 19.30h - Casa de Cultura de Girona
Gratuït (places limitades)

Fotografia i patrimoni formen un binomi de llarga tradició. Les iniciatives per conèixer i protegir el patrimoni artístic tenen els seus antecedents més significatius a França i Anglaterra, països on la fotografia va formar part ben aviat de la sistemàtica del coneixement, i amb la qual es descobrí una nova manera de mirar i de comunicar el patrimoni cultural, i particularment l'arquitectura.

Aquesta herència es va posar de manifest en els projectes desenvolupats al país des de finals del segle xix, d'entre els quals destaca el Repertori iconogràfic d'Espanya, dirigit per Jeroni Martorell, que documentà el patrimoni artístic del país d'una manera exhaustiva i amb les garanties científiques més exigents de cara al muntatge de la mostra «El arte en España», en el marc de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

Per portar a terme aquesta tasca, i amb la col·laboració d'Adolf Mas, es va enrolar en el projecte un reduït però experimentat equip de fotògrafs —entre els quals, Valentí Fargnoli—, que van recórrer el territori i van generar un extraordinari compendi fotogràfic sobre patrimoni monumental i artístic peninsular que encara avui és un referent imprescindible.

Vídeo de la conferència

2019 - CONFERÈNCIA «VALENTÍ FARGNOLI: L'OBJECTIU I LA MIRADA COM A INSTRUMENT DE REPRESENTACIÓ»

Conferència: Fotografia i patrimoni

A càrrec de Marta Grassot, historiadora de l'art i arxivera

Dimarts, 19 de novembre, a les 20 h - Casa de Cultura de Girona
Gratuït (places limitades)

L'objectiu fotogràfic i la mirada, dos elements perfectament associats dins el món de la fotografia, esdevenen l'eix a través del qual explicarem la mirada de Fargnoli com a fotògraf i l'estètica compositiva de l'artista al llarg de la seva carrera professional.

Fargnoli va saber mostrar el món d'una manera captivadora, i va fer que la seva obra fotogràfica esdevingués d'una qualitat excel·lent en tots els gèneres que va tractar, des la fotografia d'encàrrec fins a la fotografia per a concursos. Partint d'un escenari en què revisarem les principals particularitats dels diferents fons fotogràfics que es conserven de Fargnoli, establirem i analitzarem les pautes que va seguir Fargnoli i que el convertiren en un dels millors fotògrafs del segle xx. Així mateix, compararem Fargnoli amb grans fotògrafs internacionals, per comprovar que la seva obra es pot considerar un dels grans referents de la història de la fotografia no tan sols a Catalunya sinó més enllà de les nostra frontera.

< TORNAR AL LLISTAT SEGÜENT FORMACIÓ >
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situación Aviso legal Diputació de Girona 2018