Icona agenda Actualidad

Inspai, llibre: mirades a la col·lecció Inspai, llibre: ball de festa major, José Antonio Alograff Inspai, llibre: Lolita Roman, Seu d'Urgell Inspai, llibre: família, fotografia antiga
Dimarts 13 de Setembre

INSPAI publica el llibre Mirades a la col·lecció: Una lectura contemporània a 100 anys d'imatges (1860-1960)

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, acaba de publicar el llibre Mirades a la col·lecció: Una lectura contemporània a 100 anys d'imatges (1860-1960). Consisteix en una selecció de 325 fotografies antigues, en blanc i negre, de deu fons i col·leccions d'INSPAI. Moltes de les imatges són d'autoria desconeguda i d'algunes es desconeix el lloc i el moment en què es van captar. Totes, però, tenen la particularitat que, per la seva espontaneïtat, captiven l'observador. 

Tretze autors rellegeixen amb una òptica actual una selecció de 325 fotografies antigues del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

S'acompanyen dels textos de tretze autors aliens a l'àmbit de la fotografia, que rellegeixen aquestes imatges amb una òptica actual. Són Mariona Comellas, Quim Curbet, Quim Espanyol, Cristina Garcia, Rosa Gil, Josep Maria Fonalleras, Cristina Masanés, Imma Merino, Lluís Muntada, Adrià Pujol, Marta Segarra, Eva Vàzquez i Mercè Vila.


Tota imatge reflecteix una manera de veure i cap és casual. El fotògraf fixa la mirada, escull la composició i dispara l'objectiu. Però en aquest llibre la mirada protagonista no és la del fotògraf, sinó la de veus allunyades d'aquest àmbit. Per fer-ho, s'han convidat autors d'àmbits professionals diversos (el periodisme, la història, la narrativa, la poesia, l'arquitectura i l'art, entre d'altres) a fer una lectura personal i contemporània d'imatges del període 1860-1960. 

Les fotografies estan protagonitzades per mirades; instants de felicitat, equilibris, identitats, grups, avantpassats, multituds, escenes, contrallums, sororitats, absències i dualitats. Josep Maria Oliveras, fotògraf, i Àngels Miralles, gestora cultural, han seleccionat les imatges a partir de 40.000 fotografies de deu fons i col·leccions d'INSPAI: Fons Lluís Hugas i Grau, Fons Lobo Serra Batlle, Fons Rafael Vilarrubias, Col·lecció Joaquim Cabezas, Col·lecció Pagès Fuertes, Fons Valentí Fargnoli, Fons Martí Roura, Col·lecció Josep Maria Vila, Fons i Col·lecció Emili Massanas i Burcet, Col·lecció Quim Giró i Fons Iglesias-Xifra. 

La col·lecció: Tercer volum de «Cent Anys d'Imatges»


Mirades a la col·lecció és el tercer volum de la col·lecció «Cent Anys d'Imatges», que ofereix lectures transversals i temàtiques dels fons d'INSPAI amb la voluntat de difondre la memòria històrica fotogràfica de les comarques gironines. Iniciada l'any 2005 amb Dones: Els fons de l'Arxiu d'Imatges Emili Massanas i Burcet, va tenir continuïtat el 2007 amb De retratistes a fotògrafs: Els fons de l'Arxiu d'Imatges Emili Massanas i Burcet.

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, és un servei públic especialitzat en la recollida, el tractament, la conservació, la difusió i la creació de la imatge. Un dels objectius principals és preservar i difondre la memòria històrica fotogràfica i audiovisual de les comarques gironines. En aquesta línia s'emmarca la col·lecció de publicacions «Quaderns de Fotografia», amb deu volums dedicats a alguns dels fotògrafs més rellevants dels fons de la institució, com ara Pablito, Joan Comalat, Rafael Vilarrubias, Dani Duch, Miquel Ruiz Avilés, Pep Iglésias, Valentí Fargnoli i Emili Massanas, divulgador de la fotografia i col·leccionista gràcies al qual es van constituir els fons i col·leccions d'INSPAI.

#miradesINSPAI 


El projecte Mirades neix amb la voluntat de (re)llegir els fons i col·leccions d'INSPAI amb l'òptica d'avui dia. Més enllà del llibre imprès en paper, que ja és a la venda a les llibreries amb un preu de 27 euros, també es generaran continguts a les xarxes socials, que podeu seguir amb les etiquetes #miradesINSPAI i #miradesfotografia per Instagram i Facebook. Mirades a la col·lecció es presentarà el 13 de desembre vinent, a les 19 hores, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

Fotografies:

1. Portada de l'edició. Retrat d'estudi d'un jove amb múltiples exposicions, Barcelona, 1910-1920. (Foto: José Antonio Alograff. FONS I COL·LECCIÓ EMILI MASSANAS I BURCET.) 

2. Ball de festa major a Cornellà del Terri, 1940-1950. (Foto: RAFAEL VILARRUBIAS ROS. FONS RAFAEL VILARRUBIAS.)

3. Lolita Roman, la Seu d'Urgell, 3 de juliol de 1934. (Foto: MARIO SERRA BATLLE. FONS LOBO SERRA BATLLE.)

4. Moisés Serra Bartolomé i Sara Batlle de Pagès amb els seus fills Maria i Mario davant d'un galliner, Melilla, 1922. (Foto: AUTORIA DESCONEGUDA. FONS LOBO SERRA BATLLE.)

5. Pescador amb una gambina i una criatura sobre unes roques, [s. ll.], 1920-1950. (Foto: AUTORIA DESCONEGUDA. FONS I COL·LECCIÓ EMILI MASSANAS I BURCET.)


Blog
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situación Aviso legal Diputació de Girona 2018