Icona agenda Actualidad

INSPAI presenta l'Estudi de camp del patrimoni fotogràfic dels museus de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona
Dijous 20 de Setembre

INSPAI presenta l'Estudi de camp del patrimoni fotogràfic dels museus de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona


El Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, INSPAI, ha presentat avui a la Casa de Cultura l'Estudi de camp del patrimoni fotogràfic dels museus de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona. L'objectiu d'aquest treball és conèixer la composició i l'estat del patrimoni fotogràfic dels museus integrants de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona, i oferir-los dinàmiques d'actuació per a la preservació i difusió d'aquest patrimoni.

L'estudi ha estat presentat a la Casa de Cultura de Girona per Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; Lluís Figueres, president de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona; Natàlia Navarro, directora i coordinadora de l'estudi i cap d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Alfred Mauri, coautor de l'estudi, arxiver i exdirector de l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED). L'acte ha comptat amb l'assistència de Jordi Mestre, coautor de l'estudi. 

L'estudi
L'estudi s'ha fet en els 25 museus que formen part de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona. En conjunt s'han identificat 2.174.659 fotografies, de les quals el 79 % correspon a imatges digitals i el 21 % a imatges analògiques.

Una de les conclusions més rellevants de l'estudi és que la imatge digital és un dels àmbits en què hi ha més aspectes a resoldre i en què cal més formació. En aquest sentit es recomana prestar una especial atenció a aplicar els sistemes més òptims d'emmagatzematge, formats i suports de les fotografies digitals, com pot ser, per exemple, l'ús del documents TIFF en lloc de JPG. De fet l'estudi s'ha presentant en el marc d'una jornada que treballa en aquesta direcció: la jornada tècnica "La digitalització i la gestió de les imatges digitals" (vegeu el programa mitjançant aquest enllaç: https://bit.ly/2NSyc1B).

A l'estudi s'arriba a diferents conclusions, que són útils per redefinir les polítiques i les línies d'actuació, entre les quals destaquen:
- La tipologia d'ingrés dominant de les col·leccions i dels fons fotogràfics són les donacions, que són presents en el 80 % dels museus, seguit de les cessions i dipòsits, en un 60 %, de manera que les formes d'adquisició predominants són les no oneroses.
- Hi ha un clar predomini de les col·leccions i del fons fotogràfics generats per l'Administració i els de caràcter personal, que representen un 30 % i un 27 % respectivament, seguits dels familiars, amb un 14 %.
- Els positius i negatius conservats als museus són majoritàriament en suport de plàstic.
- El 28% dels centres disposen també de fons audiovisuals.
- El 42% dels museus disposen d'imatges del segle XIX. Se'n detecta un increment a partir de l'any 1940 que esdevé molt més notable a partir del 1970. Hi ha per tant un predomini d'imatges posteriors a 1970.
- La majoria de museus té percentatges molt elevats d'imatges en un estat entre molt bo i bo.
- El 84 % dels museus fan activitats de difusió, i es concentren sobretot en activitats com ara publicacions, exposicions i articles de premsa.
- L'any 2004 va ser el punt d'inflexió en què la captació digital va deixar enrere la captació química.

Més informació:
http://www.ddgi.cat/web/noticia/6379/inspai-presenta-l-estudi-de-camp-del-patrimoni-fotografic-dels-museus-de-la-xarxa-territorial-de-museus-de-les-comarques-de-girona

Blog
Logo Facebook Logo Vimeo Logo Youtube Logo Twitter
Plaça de l'Hospital, 6 - 17002 Girona. Tel. 972 185 058 / 972 185 000 info@inspai.catinfo@inspai.cat
Situación Aviso legal Diputació de Girona 2018